fbpx
European Western Balkans
Društvo

Diskusija o politici životne sredine Ukrajine i Zapadnog Balkana

BERLIN – U utorak, 22. novembra, Fondacija Hajnrih Bel organizuje diskusiju o izazovima sa kojima se susreće Zapadni Balkan u pokušaju da se modernizuje i istovremeno izbori sa klimatskim promenama. Događaj će se održati u Evropskom parlamentu u Briselu.

Ukrajina i Zapadni Balkan nastavljaju da se suočavaju sa brojnim suštinskim izazovima transformacije. Reforme klimatske politike i energetskog sektora su ključne za napredak. Infrastruktura je u velikoj meri zastarela i zahteva hitnu modernizaciju. Globalni trendovi i borba protiv klimatskih promena u skladu sa Pariskim sporazumom zahtevaju brze reformske korake ka dekarbonizaciji i čistijoj proizvodnji. Države u regionu ujedinile su se sa EU u Evropsku energetsku uniju sa ciljem integracije u evropsko tržište energije kako bi doprinele povećanoj energetskoj bezbednosti, privlačenju investicija i povećanju standarda održivosti.

Međutim, nacionalnim administracijama često nedostaju kapaciteti za razvoj i implementaciju konzistentne reformske agende pod teškim socio-ekonomskim okolnostima. Štaviše, one su pod pritiskom ili su “zarobljene” od strane političkih i poslovnih elita povezanih sa jakim komercijalnim intersima ili korupcijskim šemama koje se zasnivaju na eksploataciji prirodnih resursa i nepoštovanju ekoloških standarda. Zbog toga reformska agenda koju promoviše energetska zajednica u izvesnoj meri ne uspeva da donese ciljane rezultate. Stare poslovne šeme opstaju i onemogućavaju održivu modernizaciju.

Kako EU može da, kroz partnerstva u regionu, bolje iskoristi potencijal koji nudi pravedna tranzicija za poboljšavanje životnih uslova i socio-ekonomskih perspektiva ljudi?

Učesnici diskusije biće:

  • Visar Azemi (Balkan Green Foundation, Priština)
  • Janez Kopač (Sekreterijat energetske zajednice, Beč)
  • Aleksandar Macura (RES Foundation, Beograd)
  • Irina Holovko (Ecoaction, Kijev)
  • Kolin Volf (Generalni direktorat Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju)

Povezani članci

CEP: SSP posle četranest godina i dalje nedovoljno iskorišćen

EWB

Farbici: EU donirala Srbiji 80 miliona evra od početka migrantske krize

EWB

Izmena Ustava – Sudije i tužioce neće birati poslanici

EWB