fbpx
European Western Balkans
Društvo

Diskusija: Srpska javnost ekstremno pozitivno gleda na Rusiju uprkos ratu u Ukrajini

Foto: Twitter/BCBP

BEOGRAD – Pozitivan stav srpske javnosti prema Rusiji nije promenjen ni nakon što je počeo rat u Ukrajini, ali se u velikoj meri oslanja na ovdašnju političku elitu koja zgodno koristi javno mnjenje kao žrtveno janje za neslaganje sa politikom EU prema Rusiji, zaključeno je tokom panel diskusije Proruski sentimenti– iskrivljeno ogledalo srpske spoljne politike u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Viša istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Maja Bjeloš rekla je da građani na drugo mesto stavljaju Kinu, a na treće Evropsku uniju (EU). Ona je ocenila da srpska javnost ekstremno pozitivno vidi Rusiju – dve trećine građana je tako vidi, dok smatra da se EU vodi spostvenim interesima u Srbiji.

Prema njenim rečima,  to je eho političkih poruka koje se prenose kroz medije i dodala da mnogo zavisi od toga koje medije građani prate, te da oni koji prate Radio-televiziju Srbije smatraju da je za to što Srbija nije u EU odgovoran nedostatak volje u Briselu ili nerešeno pitanje Kosova, dok gledaoci N1 smatraju da je za to odgovoran nedostatak vladavine prava i sprovođenja reformi.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Bjeloš je rekla da gledaoci N1 kao glavnog krivca za rat vide Rusiju, a gledaoci RTS i Pink zapad.

Viši istraživač BCBP Vuk Vuksanović ukazao je da Rusija kao instrumente moći koristi energetiku, kosovsko pitanja i meku moć, koja se ne ogleda u medijskoj propagandi kroz Raša tudej ili Sputnjik, već kroz veliku popularnost Rusije u Srbiji, kao i da je Rusija popularna zbog “onoga što nije”, odnosno kao suprotnost zapadu.

On je ocenio i da će energetika kao instrument za uticaj Rusije oslabiti, dok će kosovsko pitanje ostati jak instrument. Vuksanović je istakao da velike pohvale na račun Rusije u Srbiji, koje dolaze iz medija, utiču na stvaranje nerealne slike o toj zemlji.

Saradnik Karnegi zadužbine za međunarodni mir Maksim Samorukov ocenio je da većina ljudi u Srbiji smatra da ih zapad ne tretira na fer način i Rusiju vide kao kontrateg zapadu.

Nezavisna analitičarka za Jugoistočnu Evropu Johana Daimel rekla je da će rat unazaditi Rusiju i da je pogrešno kladiti se na Rusiju u ovom ratu, u kojem, prema njenim rečima, “Ukrajina brani demokratiju”. Ona je govorila i o pitanju Kosova te rekla da su tenzije na Kosovu neprihvatljive i da predstavljaju dimnu zavesu za veliku kupovinu naoružanja.

Povezani članci

Beogradski bezbednosni forum 2019: Ima li nade za pravdu u podeljenom svetu?

EWB

Danas predstavljena Nova spoljnopolitička inicijativa

EWB

OEBS: CRTA branilac demokratije za 2018.

EWB