fbpx
European Western Balkans
Politika

Ditman: EU ne može da uveze konflikt Srbije i Kosova

Aksel Ditman; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – U trenutku pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Srbija će morati da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, ali to ne znači da ona neće moći da održava bliske odnose sa trećim zemljama, pa i sa Rusijom, rekao je ambasador Nemačke u Beogradu, Aksel Ditman, u intervjuu za nedeljnik NIN.

Da li Srbiju vidi između Istoka i Zapada, Ditman kaže da je vidi na putu ka EU, te da je to i glavno strateško opredeljenje Srbije.

„Ostvarenje tog strateškog cilja se isplati, jer preko dve trećine trgovinske razmene Srbija ostvaruje sa Unijom, a preko tri cetvrtine investicija dolazi iz preduzeća iz EU“, objašnjava Ditman.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, za koji je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji izjavio da će pitanje njegovog rešavanja biti ubrzano, ambasador kaže da je stav EU po tom pitanju nedvosmislen – sveobuhvatna normalizacija odnosa Srbije i Kosova.

„Postoji čitav niz sporazuma koje treba implemenirati. Neke druge stvari su još otvorene a treba da budu implementirane, poput formiranja zajednice Zajednice srpskih opština“, kaže Ditman i dodaje da su sporazumi važni, jer Srbija ne može da uveze otvoreni konflikt u EU.

Ditman dodaje i da se ponekad stiče utisak da su za dalje pregovore bitni samo odnosi sa Kosovom, ali da to nije slučaj, već da je presudno sprovođenje unutrašnjih reformi i vladavina prava.

“EU nije klub privrednika, već zajednica koja podrazumeva zajedničke vrednosti i vladavina prava je tu ključna. Pri tom mislim na pitanja kao što su nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i slobodu medija”, objašnjava Ditman.

Povezani članci

Mekalister danas u Beogradu

EWB

EU: Ne može se ulaziti u spekulacije oko neusaglašenosti stavova EU i SAD o delimičnom ukidanju taksi

EWB

Evropska komisija: EU očekuje dalji napredak Srbije na evropskom putu

EWB