fbpx
European Western Balkans
Politika

Ditman: Ključna normalizacija odnosa sa Kosovom, ne i priznanje

Aksel Ditman; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD  – Pregovarački okvir EU predviđa da Beograd i Priština treba sveobuhvatno da normalizuju odnose i zaključe dijalog sa pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji, kaže ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman i ističe da je to razlog zbog kojeg podržava ideju o širokom unutrašnjem dijalogu o tom pitanju.

“Važna pitanja koja se tiču celog društva jedne zemlje zahtevaju širosku raspravu, naročito kada je reč o teškim temama. Zbog toga smatram da je za pohvalu uključivanje u takav otvoreni dijalog radi pronalaženja rešenja u nacionalnom i regionalnom interesu”, rekao je Ditman u intervjuu za magazin Kord.

Na pitanje kako bi Nemačka reagovala u slučaju da rezultat tog unutrašnjeg dijaloga ostane kao što je sad a to je da za Beograd da priznanje kosovske nezavisnosti nije neprihvatljivo, Ditman kaže da “ključna reč za EU nije priznanje, već normalizacija”.

“Pregovaračkim okvirom EU je dogovoreno da Srbija i Kosovo treba sveobuhvatno da normalizuju svoje odnose i zaključe pravno obavezujući sporazum o ovoj normalizaciji. To je preduslov za članstvo Srbije u EU, jer ne možemo da uvozimo nerešen konflikt u EU”, rekao je Ditman.

Ta sveobuhvatna normalizacija podrazumeva da nijedna strana ne preduzima akcije koje bi mogle da zaustave ili ozbiljno ometaju razvoj druge, objašnjava on i dodaje da je za razvoj Kosova i regiona značajno da se ono postepeno uključuje u međunarodne organizacije.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije Ditman ocenjuje da je tempo pregovora ubrzan ali dodaje da njihova brzina zavisi od reformskog procesa u Srbiji.

“Naravno, napredak u procesu integracija ne može da se meri brojem otvorenih i zatvorenih poglavlja, već suštinom preduzetih reformi. U središtu reformskog procesa Srbije je vladavina prava, poglavlja 23 i 24”, rekao je on.

Prema njegovm rečima, nova strategija jačanja Evropske unije podrazumeva njeno proširenje na Zapadni Balkan.

Dodaje i da je Berlinski proces je važan mehanizam za produbljavanje regionalne saradnje, kao i značajna komponenta odnosa EU i Zapadnog Balkana, ali ne i zamena za evropske integracije.

“Berlinski proces nikad nije imao za cilj da zameni proces evropskih integracija. Unapređenjem regionalne saradnje on će pomoći svim učesnicima sa Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU”, rekao je Ditman.

Takođe je dodao da je Nemačka bilateralno, ali i u okviru EU, izrazila snažnu podršku Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana na njihovom strateškom cilju evropskim integracijama.

“Kroz Berlinski proces mi pokazujemo našu posvećenost ovom regionu i ovom cilju”, zaključio je Ditman.

Povezani članci

Fon der Lajen: Ključno da svih šest partnera na Balkanu razviju zajedničko regionalno tržište

EWB

Fajon: Pitanje je da li je ovakav srpski parlament legitiman

EWB

Brnabić čekaju i neugodna pitanja o vladavini prava i Rusiji

EWB