fbpx
European Western Balkans
Politika

Ditman i Manco o Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu

Đuzepe Manco; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD – Italija podržava ujedinjenu Evropu i proces proširenja, izjavio je danas ambasador Ðuzepe Manco na skupu posvećenom Samit lidera Zapadnog Balkana koji će se održati u Trstu 12. jula u okviru Berlinskog procesa, a nemački ambasador Aksel Ditman je ponovio da Nemačka podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

Ditman je rekao da je Nemačka želi da da doprinos rezultatima Samita u Trstu i naglasio da je strateški cilj Srbije da se ide putem evropskih integracija, podsetivši na činjenicu da se dve trećine ukupne trgovinske razmene odvija upravo sa zemaljama EU.

“Podržavamo Srbiju na njenom putu i to u velikoj meri”, rekao je Ditman koji je posebno podvukao važnost unapređenja regionalne saradnje u okviru Berlisnkog procesa uz nepomenu da to nije aletrnativa individalnim putevima zemalja Zapadnog Balkana ka EU.

On je ocenio da je sastanak lidera regiona sa Federikom Mogerini u Briselu bio jako važan kako bi se videle namere da će duh saradnje biti vodilja ka postizanju rezultata u Trstu 12. jula.

“Mi ćemo uraditi sve da se postignu rezultati”, istakao je nemački ambasador.

On je kao tri oblasti o kojima će se govoriti pomenuo saradnju između mladih, pohvalivši Skupštinu Srbije jer je ratifikovala sporazum o osnivanju Kancelarije za mlade, zatim infrastrukturno povezivanje gde je, kako je rekao, važan autoput Niš-Priština, kao i primenu takozvanih “mekih mera”.

Ditman smatra da je veoma važan projekat da se unapredi ekonomska integracija i da se učini napredak ka slobodnom kretanju kapitala, roba, usluga i ljudi kroz stvaranje tržišta sa preko 25 miliona korisnika i ističe da će regionalne ekonomske integracije olakšati pojedinačno priduživanje zemalja Evropskoj uniji.

Italijanski ambasador Ðuzepe Manco istakao je na skupu da ta zemlja snažno podržava ujedinjenu Evropu i proces proširenja, navodeći da je to vrlo važan strateški projekat koji obezbeđuje mir i napredak.

On je ocenio da će Samit u Trstu biti prilika za podsticanje klime poverenja, budući da u regionu iima novih lidera, koji će tada, kako kaže, napraviti svoje prve korake.

Manco kaže da se raduje što će u Trstu biti objavljeno usvajanje infrastrukturnih projekata u oblasti energetike, prevoza i transporta, dodajući da je “autput mira” prioritet.

On je dodao je da će poslovni forum u Trstu biti posvećen malim i srednjim preduzećima, budući da su oni kičma regiona, a biće organizovan i seminar za borbu protiv korupcije.

Govoreći o Sekretarijatu privrednih komora Zapadnih Balkana, Manco je rekao da Italija podržava ekonomsku integraciju.

Povezani članci

Plan rasta EU za Zapadni Balkan uključuje 6 milijardi evra donacija i kredita uslovljenih reformama

EWB

Bilčik: Nastavak međustranačkog dijaloga 1. marta

EWB

Odložen samit EU-Zapadni Balkan zbog COVID-19

EWB