fbpx
European Western Balkans
Politika

Ditman i Mondoloni: Mladima najznačajnije mesto na Balkanu

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni u zajedničkom autorskom tekstu za “Blic” navode da “na Balkanu mladi imaju najznačajnije mesto, u centru svih zbivanja” i da su “mladi već učesnici sadašnjeg društva i mogu da doprinesu promenama”.

U Beogradu se danas obeležava 55. godišnjica Jelisejskog sporazuma kojim su 22. januara 1963. postavljene osnove pomirenja Francuske i Nemačke, a ambasadori Mondoloni i Ditman organizuju zajednički koktel u francuskoj rezidenciji.

U autorskom tekstu dvojica ambasadora navode da Jelisejski sporazum “danas, 55 godina kasnije, i dalje donosi plodove” i objašnjavaju da je “ovaj sporazum plod vizije dvojice savremenika rata: kancelara Adenauera i generala De Gola”.

“Mi sami smo pripadnici generacije koja je imala hrabrosti da gradi budućnost a ne da premišlja o prošlosti. Nakon gubitaka, bola i trauma koje su izazvala dva svetska rata tokom kojih su naša dva naroda bila snažno suprotstavljena, bile su potrebne godine da se iznova otkrije nemački ili francuski sused, da se prevaziđu predrasude i započne novi dijalog. Ipak, od 1963, prešli smo dug, dug put”, ocenjuju ambasadori.

Oni navode da “francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel žele da nastave i da razvijaju ovu snažnu vezu, koja je postala prirodna, kako bi zajedno gradili Evropu sutrašnjice”.

“Francuska i Nemačka se takođe zajedno zalažu kako bi Srbija mogla da dostigne svoje strateške ciljeve i kako bi mogla da ispuni uslove vezane za njeno pridruživanje Evropskoj uniji”, piše u autorskom tekstu Ditmana i Mondolonija.

Ambasadori navode da su “mladi imali veliku ulogu u pomirenju između Nemačke i Francuske i njihove zajedničke budućnosti u Evropi”.

“Želimo danas da istaknemo francusko-nemačko prijateljstvo, kako bi ono bilo primer trajnog pomirenja. Na Balkanu, mladi, takođe imaju najznačajnije mesto, u centru svih zbivanja. Mladi su već učesnici sadašnjeg društva i mogu da doprinesu promenama”, ocenjuju ambasadori Nemačke i Francuske.

Oni podsećaju da je Francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ) “pomogla stvaranje Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Balkanu: RYCO (Regional Youth Cooperation Office)” koji je “projekat deo Berlinskog procesa od 2014. čiji je cilj da osnaži politički dijalog na Zapadnom Balkanu i da definiše konkretne opcije za ubrzanje regionalne saradnje”.

“Kancelarija RYCO koja okuplja šest partnera sa Zapadnog Balkana i koja uživa podršku Evropske unije predstavlja veoma lep napredak i nadu za hiljade mladih koji imaju, od ove godine, priliku da razgovaraju o zajedničkim temama. RYCO je odličan instrument za gradnju mostova između ovih mladih ljudi. Omogućava da se iznova izgradi zajednički život u regionu i da se valorizuje i istakne sve što mladi sa Balkana predlože, osmisle, stvore, uvedu novo i preduzmu”, navode Mondoloni i Ditman.

Povezani članci

Dačić: U međustranačkom dijalogu trebalo bi da učestvuju i vanparlamentarne stranke

EWB

Joksimović: Ozbiljan rad na poglavljima 23 i 24

EWB

EP ove nedelje nastavlja konsultacije o stanju primene preporuka iz međustranačkog dijaloga

EWB