fbpx
European Western Balkans
Politika

Ditman: Ostaje podrška Srbiji

BEOGRAD – Nova vlada Nemačke, bez obzira ko je bude činio, neće promeniti snažno proevropsko usmerenje, izjavio je danas nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman i poručio da će isto tako biti nastavljena podrška Srbiji u ostvarenju njenog strateškog cilja, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Na skupu u Beogradu “Parlamentarni izbori u Nemačkoj – Izborni rezultati, koalicije i refleksije na Evropsku uniju”, Ditman je rekao da Nemačka i Srbija dele isti cilj, a to je članstvo Srbije u EU

Očekujemo dodatne korake na tom putu, istakao je Ditman i podvukao da je za Srbiju važno da nastavi reforme, pre svega u delu poštovanja pravne države.

Ditman je podvukao da Srbija ima podršku i nemačkog saveznog parlamenta, Bundestaga, kao i da će se nastaviti podrška vlade Nemačke, bez obzira ko je bude činio.

Govoreći o nemačkoj unutrašnjoj politici, Ditman je ocenio da se proces pregovora o novoj vladi odvija sa orgomnim osećajem odgovornosti kod svih učesnika.

Novi izbori su posledne rešenje, zaključio je Ditman.

Pregovori o novoj vladi Nemačke vođeni su prvobitno između Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel i njenih partnera iz Hrišćansko socijalne unije sa Liberalima i Zelenima, a posle se pojavila mogućnost i nove velike koalicije CDU i CSU sa Socijaldemokratama.

Povezani članci

Finsko predsedavanje EU: Daljina (ni)je bitna

EWB

Koha: Haradinaj prepustio Tačiju dijalog sa Beogradom

EWB

Srbija će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU za borbu protiv COVID-19

Aleksandar Ivković