fbpx
European Western Balkans
Politika

Ditman pohvalio napredak Srbije na evropskom putu

Aksel Ditman; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak razgovarao je danas u Narodnoj skupštini sa ambasadorom SR Nemačke u Srbiji Akselom Ditmanom, koji je pohvalio ostvareni napredak Srbije na evropskom putu i konstatovao ključnu ulogu srpskog parlamenta u donošenju zakona sa evropske agende.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Čanak i Ditman su razgovarali o evropskim integracijama Srbije i ulozi Narodne skupštine i Odbora za evropske integracije u tom procesu.

Čanak je zahvalio ambasadoru Ditmanu na podršci koju Nemačka pruža Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji i naglasio dobre odnose Narodne skupštine i Bundestaga.

Govoreći o ulozi Narodne skupštine u evropskim integracijama, Nenad Čanak je ukazao da je, i pored postojanja intenzivne komunikacije sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, i sa civilnim društvom organizovanim u Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, potrebno da se dodatno ojača pozicija i uloga Narodne skupštine u tom procesu. Intenzivnom parlamentarnom saradnjom, razmenom mišljenja i iskustava sa evropskim parlamentarcima, može se ojačati uloga parlamenta i odbora u kreiranju politike, naglasio je Čanak.

Ambasador Ditman pohvalio je ostvareni napredak Srbije na evropskom putu i konstatovao ključnu ulogu Narodne skupštine u donošenju zakona sa evropske agende. Ambasador Ditman interesovao se za konkretne nadležnosti Odbora za evropske integracije u postupku donošenja zakona sa evropske agende.

Tokom sastanka bilo je reči i o značaju regionalne saradnje u procesu evropskih integracija država Zapadnog Balkana, o mogućim ustavnim promenama, o donošenju zakona o finansiranju AP Vojvodine, kao i o važnosti komunikacije sa građanima o značaju i benefitima pristupanja Evropskoj uniji.

Povezani članci

Skupština potvrdila uvođenje vanrednog stanja i sve odluke Vlade

EWB

Kukan i Flekenštajn dolaze u Srbiju: Mogu li da reše krizu kao u Makedoniji?

Aleksandar Ivković

Bilčik i Fajon: Zabrinutost zbog nepripremljenosti glasačkih odbora za referendum

EWB