fbpx
European Western Balkans
Politika

Ditman: Srbija i Nemačka posebno bliski partneri u Evropi

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman na prijemu povodom Dana ujedinjenja Nemacke; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman priredio je večeras svečani prijem povodom Dana ujedinjenja Nemačke.

Ditman je istakao da se Srbija i Nemačka zajedno suočavaju sa teškim poglavljima istorije i prošlosti, te zahvalio predsedniku Srbije na velikom gestu pomirenja prilikom otvaranja spomenika Podunavskim Švabama u Bačkom jarku.

U prisustvu velikog broja zvanica iz političkog, diplomatskog, verskog i javnog života, Ditman je ocenio da su Srbija i Nemačka danas posebno bliski partneri u Evropi u ekonomskom, političkom i kulturnom smislu.

“Pre 10 dana Nemačka je glasala, jedno je jasno, jaka proevropska orijentacija Nemačke ostaće nepromenjena”, poručio je ambasador i dodao da će buduća vlada Nemačke podržati strasteški cilj Srbije da postane članica Evropske unije.

Ističe da se trenutno Srbiji na putu ka EU nalazi još nekoliko prepreka koje treba ukloniti, te zahvalio vladi Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić što je te izazove proglasila prioritetnim i naglasio da će je Nemačka u tome podržati.

Danas Nemačka slavi Dan jedinstva, podsetio je domaćin prijema i ukazao da su se pre skoro 30 godina građani Nemačke mirnim protestima izborili za pad Berlinskog zida i time položili kamen temeljac za ponovno ujedinjenje Nemačke.

“Ujedinjena Nemačka ne samo da danas ima svoje čvrsto mesto u Evropi, već je i motor evropskim integracijama”, zaključio je Ditman.

Povezani članci

Održan sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU

EWB

Fon Kramon: EU ne otvara nova poglavlja zbog pogoršanja stanja demokratije

EWB

Biber: Rizik od (post)korona autoritarnosti u Srbiji

EWB