fbpx
European Western Balkans
Vesti

Ditman: Srbija se menja zbog sebe, a ne zbog Brisela

Aksel Ditman; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Vladavina prava je ključni zahtev za članstvo Srbije u EU, poručuje ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman u intervjuu za Danas.

“Srbija se reformiše zarada svog dobra, ne za dobro Brisela. Od posebnog značaja jeste napredak u oblasti vladavine prava, tj. u poglavljima 23 i 24. Važno je osnažiti nezavisnost pravosuđa, ostvariti suštinski napredak u suzbijanju korupcije, unaprediti slobodu mišljenja i medija i ojačati nezavisne institucije”, kaže Ditman.

Objašnjava da su promene u toj oblasti suština tranzicionog procesa i ključ za razvoj društva, ali i ekonomski napredak.

“Srbija je na tom polju već ostvarila izvesni napredak, na primer, što se tiče efikasnosti pravosuđa. Iz naše perspektive, međutim, ima tu još dosta toga da se uradi u sprovođenju reformi, i u odnosu na pitanje koje je ključno, a to je nezavisnost pravosuđa”, ukazuje Ditman i dodaje da je bitno raditi i na jačanju nezavisnih institucija, kao što je ombudsman, ali i Agencija za borbu protiv korupcije.

Tvrdi i da Nemačka pomno prati sve što se dešava u vezi sa slučajem rušenja u Savamali.

“Mišljenja smo da je važno da takvi slučajevi dobiju svoj sudski epilog od strane nadležnih nezavisnih institucija”, kaže nemački ambasador.

Pored napretka u izgradnji pravne države, prema rečima Ditmana, jako bitno je regionalno pomirenje i saradnja. Naglašava da Nemačka jako ceni posvećenost Srbije Berlinskom procesu i nada se da će u Trstu 12. jula biti dogovoreni konkretni zajednički projekti, pogotovo u oblasti infrastrukture.

“Ove inicijative služe umrežavanju zemalja u region i doprineće njihovom procesu pridruživanja Evropskoj uniji”, zaključuje Ditman.

(Izvor: Danas)

Povezani članci

[Reagovanje] Marko Đurić o Kurtiju i Osmani

EWB

Fajon: Greška je reći da je sporna naslovnica NIN-a posledica slobode medija

EWB

Dimitrov: Nemamo ništa da dobijemo ako susedi ne uspeju

EWB