fbpx
European Western Balkans
Politika

Ditman: Vladavina prava najveći izazov Srbije na evropskom putu

Aksel Ditman; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Izazov od najvećeg značaja za Srbiju na evropskom putu je poglavlje vladavine prava, izjavio je Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, prilikom gostovanja na N1.

Na pitanje kako ocenjuje dosadašnji napredak Srbije na evropskom putu, Ditman je istakao da je zadovoljan napretkom i da očekuje da će, pored deset otvorenih poglavlja, Srbija uskoro otvoriti i neka nova.

On je objasnio veliki značaj u praksi poglavlja 23.

„To zvuči apstraktno, ali je zapravo vrlo praktično i radi se o jačanju nezavisnosti i efikasnosti sudstva. Kako će se imenovati i birati sudije i tužioci. Koliko traju sudski postupci. Da li se presude izvršavaju. Borba protiv korupcije. Da li se zaista donose pravosnažne odluke. To su važna pitanja“

On je na pitanje koji su najveći izazovi u regionu Zapadnog Balkana, kao i kako gleda na termin „stabilokratija“ odnosno veštačko izazvanje konflikata među susedima, rekao da je važno da je saradnja koja se ostvaruje najvažnija.

„Najvažnije za saradnju u regionu da se komunicira i ostvaruje saradnja. Takođe, važno je i suočavanje sa prošlošću i da se pogleda na žrtve druge strane“ , istakao je Ditman.

On je pohvalio Srbiju rečima da se ova zemlja angažovala na takvim projektima, a jedan od njih je stvaranje mreže mladih u okviru Berlinskog procesa.

Ditman je podsetio i na privrženost Evropske unije Zapadnom Balkanu.

„To je i potvrđeno u martu ove godine od strane Evropskog saveta. Mi želimo da ove zemlje postanu članice i zato sarađujemo sa njima u reformskim procesima, ali isto tako kooperacija je veoma važna.“

On je rekao da je pristalica regate, odnosno pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU prema ostvarenim rezultatima.

„Smatram da tu važi pravilo da svako ide svojim putem, a ono što je ključno je napredak u reformskom procesu.“

Povezani članci

Direktor za bezbednosnu politiku NATO odgovara Engelu: Srbija ima pravo na sopstvene izbore

EWB

Politiko: Volfgang Išinger koristio dijalog Beograda i Prištine za sklapanje konsultantskih ugovora

EWB

Helbah se sastao sa zvaničnicima Srbije

EWB