fbpx
European Western Balkans
Politika

Đilas: Fabrici deo briselske administracije koja žmuri na stanje u Srbiji

Dragan Đilas; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD – Ocena šefa Delegacije u Srbiji Sema Fabricija da EU ne žmuri na dešavanja u Srbiji tačna je koliko i izjava da je evropska integracija Srbije realnost, poručio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, objavio je N1.

„Tolika je realnost da je, po izveštaju stručnih službi Komesarijata Evropske komisije za proširenje po indeksu uspešnosti ispunjenja uslova za pristupanje EU, Srbija sa ocenom 2,38 [od maksimum 5] iza Albanije i Severne Makedonije (3,13), Crne Gore (2,88) i Kosova (3,00)“, napisao je Đilas u otvorenom pismu Semu Fabriciju.

Đilas je istakao da se na osnovu ovih indeksa jasno vidi da je evropska perspektiva Srbije ne samo usporena već i dovedena u pitanje.

Ne žmuri cela Evropska unija na stanje u Srbiji, istakao je Đilas i dodao da se sve više evropskih poslanika zanima i govori o „diktaturi“ u Srbiji.

„Žmuri samo deo briselske administracije čiji ste deo i Vi gospodine Fabrici“, poručio je Đilas šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji.

On je pozvao ambasadora EU u Srbiji da obavesti Brisel o svemu što se ljudima u Srbiji sada dešava, te je u pismu priložio 20 primera kako „režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića maltretira građane i uništava Srbiju“.

Neki od primera koje je Đilas naveo u otvorenom pismu su: hapšenje uzbunjivača koji je dokazao umešanost oca ministra policije Nebojše Stefanovića u trgovinu oružjem kojom je nanesena šteta fabrici Krušik, paljenje kuće novinara Milana Jovanovića zbog kritičkih tekstova objavljenih na lokalnom portalu; seksualno uznemiravanje zaposlene u Opštini Brus; pritisak na pravosuđe; nedostatak slobode medija; napad na Univerzitet u Beogradu nakon što su utvrdili da je ministar finansija Mali plagirao doktorat.

Povezani članci

Miščević: Ne verujem u “pakete” u pristupanju EU

EWB

Vučić sa Ejhorst razgovarao četiri sata o putu Srbije u EU

EWB

Kukan: Mogerini nije pokazala dovoljno liderstva

EWB