fbpx
European Western Balkans
Politika

Đilas na Samitu Socijaldemokrata: Narod u Srbiji nije zaboravio na evropski put i evropske vrednosti

Foto: Stranka slobode i pravde

BRISEL – U Srbiji ne postoje uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, ali narod u Srbiji nije zaboravio na evropski put i evropske vrednosti uprkos tome što režim svojim postupcima pokazuje drugačije, poručio je Dragan Đilas predsednik Stranke slobode i pravde na sastanku koji su organizovali Partija evropskih socijalista i njena grupa u Evropskom parlamentu – Socijalisti i demokrate, prenosi N1. 

Đilas je istakao da pošto ne postoji mogućnost izražAvanja mišljenja i slobodne volje, u Srbiji nema ni izbora.

“Ne postoje izbori u zemlji u kojoj se na pobunu građana udaranjem u šerpe u 20:05h odgovori organizovanjem huligana da puštaju sa krovova koncertnim razglasom pogrdne pesme u vreme policijskog časa i to na 30 metara od mesta stanovanja moje dece od sedam i devet godina, tako da ih traumiraju i plaše”, rekao je Đilas.

On je podsetio da prema izveštavanju nezavisnih medija u Srbiji su visoko pozicionirani državni zvaničnici povezani sa narko kartelom, ali i na situaciju tokom “vanustavnog vanrednog stanja” u kom su građani bili “zarobljeni u kućama duže od 80 sati, a penzioneri bili zarobljeni 35 dana bez prava da napuste svoje domove”.

Kada je u pitanju stanje medija u Srbiji, Đilas je istakao da je održavanje izbora nemoguće jer opozicija dobije 20 sekundi na pet TV stanica sa nacionalnom frekvencijom u periodu od 15 dana, dok samo Aleksandar Vučić dobije 13,919.

“Sve to piše u godišnjem izveštaju o Srbiji. Ukoliko želite, možete da pomognete da se vrati sloboda u našu zemlju na isti način koji ste to učinili u Severnoj Makedoniji, Ako ne, onda ćemo morati sami. Ali makar, molim vas, prestanite da pružate podršku diktatoru. Kada uspemo da dobijemo slobodu nazad, ostavićemo prošlost iza nas i gledaćemo samo napred”, rekao je Đilas učesnicima sastanka.

On je objasnio da građani Srbije već osam godina žive u diktaturi i da je zbog toga opozicija odlučila da bojkotuje predstojeće izbore.

Đilas se složio sa izjavom Visokog predstavnika za spoljne poslove i politiku bezbednosti da bojkot nije rešenje, ali da je neophodno da se svim građanima omogući da pokažu svoju slobodnu volju.

Predsednik SSP zahvalio se EU na pomoći koju su poslali Srbiji, iako je kako kaže režim uradio sve da istakne da je Evropa zaboravila Srbiju i da je jedina pomoć došla iz Kine.

“Mi koji se poslednjih 30 godina borimo da Srbija dobije članstvo u EU znamo da ovo nije nikako tačno. Takođe znamo da EU za nas jeste i mora ostati najvažniji partner”, rekao je Đilas.

Kako je istakao, ne postoji svetla budućnost Srbije bez pomirenja srpskog naroda sa narodima Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Danas, Univerzitete u Prištini, Beogradu, ali i Sarajevu, Banjaluci i Zagrebu pohađaju momci i devojke koji se nisu još ni rodlili kad je rat na ovim prostorima završen. Hajde da uradimo sve sto možemo da im pomognemo, da pomognemo budućim generacijama da porastu i ne veruju u mržnju kojoj smo mi izloženi”, poručio je Đilas.

On je ocenio da je ohrabrujuće da su socijaldemokrate na vlasti u mnogima zemljama Zapadnog Balkana, a naročito je istakao važnost pobede Zorana Milanovića u Hrvatskoj za čitav region.

Zahvalan sam da ste prepoznali odlučnost SSP da bude deo Evrope, kao i da uradimo sve što je u našoj moći da ujedinimo narode na Zapadnom Balkanu, opterećene ratnom prošlošću, koju na žalost još živimo”, zaključio je Đilas.

Nikolić: Za Demokratsku stranku izbori 21. juna potpuno neprihvatljivi

Na sastanku je učestvovao i potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić, koji se takođe fokusirao na postojanje izbornih uslova u Srbiji.

On je naglasio da izborni uslovi ne samo da se nisu poboljšali, već su usled epidemije koronavirusa dodatno uniženi, te da ako na nepostojanje elementarnih uslova za normalne izbore dodamo i zdravstveni rizik opasnosti od infekcije, nije teško zaključiti da su za Demokratsku stranku izbori 21. juna potpuno neprihvatljivi.

“Srbiji je nestalo demokratskog vazduha. Građani se guše u autokratiji. Podele u društvu su toliko duboke da su postale bezbednosno pitanje sa velikim rizikom unutrašnjih konflikata. Tenzije su toliko jake da je potrebna hitna medijacija evropskih institucija”, rekao je Nikolić, stoji u saopštenju DS.

Nikolić je evroparlamentarce pozvao da razmisle i o dugoročnijoj misiji u Srbiji, jer će stanje demokratije i ljudskih prava u Srbiji nakon izbora, ako se održe u junu, biti još gore.

Dejan Nikolić se u ime DS zahvalio na medicinskoj i finansiskoj pomoći za Zapadni Balkan i proaktivnim merama u borbi protiv koronavirusa, kao i na jasnim porukama da Evropska unija nije celovita bez zemalja Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Shinas: Nova Komisija će morati da se bavi Zapadnim Balkanom

EWB

Redovne konsultacije sa EEAS o pristupnom procesu

EWB

Veber, Bilčik i Mekalister u poseti Beogradu, sastaju se sa vlašću i opozicijom

EWB