fbpx
European Western Balkans
Politika

Đilas pozvao Vebera da objasni pohvale Vučiću

Dragan Đilas; Foto: SSP

BEOGRAD – Predsednik Stranke slobode i pravde  (SSP) i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas uputio je otvoreno pismo predsedniku Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Manfredu Veberu, navodeći da je “veliki deo građana Srbije sa ogromnom nevericom saslušao Veberove izjave da deli vrednosti i ideje borbe za nezavisne institucije, vladavinu prava i slobodne medije sa Aleksandrom Vučićem”.

Lider Saveza za Srbiju upitao je Vebera da li zaista deli vrednosti kao što je borba za slobodu medija sa predsednikom Srbije koji je, navodi Đilas, “organizovao najstrašniju moguću kampanju protiv novinara i karikaturista, protiv opozicije, kampanju u koju su se uključili svi funkcioneri vladajuće partije, premijerka, ministri… Kampanju koju su sprovodile sve komercijalne televizije sa nacionalnom frekvencijom i sve dnevne nazovi novine”.

“Da li ste svesni da je ta kampanja i fizički ugrozila novinare NIN-a i Danasa, ali i sve ostale profesionalne novinare koji još uvek rade u Srbiji? Pa je l’ to predstavlja ideju slobode medija za koju se Vi zajedno za Vučićem zalažete!”, upitao je Đilas.

On je dodao da nevericu posebno potkrepljuje činjenica da je Veber jedan od uglednih lidera Evropske narodne partije koji je iz principijelnih i vrednosnih razloga glasao za suspenziju Fidesa Viktora Orbana iz EPP-a.

“Ako Vi tvrdite da su evropske vrednosti ovo što Aleksandar Vučić radi, onda sam ja, boreći se za Srbiju u Evropskoj uniji, već 30 godina u ozbiljnoj zabludi”, napisao je Đilas. 

Osvrćući se na aferu oko Krušika, Đilas je naglasio da je Veber govorio o vrednostima kao što su ljudska prava, nezavisne institucije i vladavina prava, “dok čovek koji je obavestio javnost o neverovatnoj krađi u koju je umešan vrh SNS-a, dva meseca sedi u zatvoru i kućnom pritvoru”.

“Da li zaista delite vrednosti sa čovekom koji je napravio državu u kojoj se ubijaju i prebijaju politički protivnici, studenti, u kojoj se deca izbacuju iz obdaništa zbog političke pripadnosti roditelja, profesorke ostaju bez posla u školama jer neće da uđu u SNS, gde se ugovori o radu ne produžavaju ako ne donesete još pet glasova za SNS…?”, naveo je Đilas.

On je takođe upitao kako se može govoriti o dobrom programu i ekonomskom napretku koji će sprečiti egzodus ljudi, “kad je u prošloj godini Srbiju zvanično napustilo preko 50.000 ljudi, a realno bar duplo toliko?” Đilas je ocenio da Veberove izjave predstavljaju “ruganje svakome ko je morao da ode, svakom ocu i majci koji su ispratili svoje dete, svakoj babi i dedi koji će svoje unuke gledati preko skajpa ili vajbera”.

“Moram da Vas pitam da li ste Vi, gospodine Veber, uopšte svesni u kojoj i kakvoj ste državi bili? Da li znate da je za tu državu Evropska komisija usvojila veoma negativan izveštaj za prethodnu godinu, da je toj zemlji Freedom House ukinuo status slobodne?”, posetio je Đilas.

On je podsetio da je proces evrointegracija Srbije “zamro jer ne ispunjavamo ništa ni po jednom otvorenom poglavlju?” Đilas je zaključio da sa nestrpljenjem, kao i veliki broj gradjana Srbije, očekuje odgovor na pitanja koja mu i javno postavlja.

Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber je u ponedeljak tokom posete Srbiji, ocenio da zahvaljujući liderstvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ekonomija u Srbiji raste. Evropski zvaničnik rekao je da vidi  “jasnu spremnost” za promene i članstvo u EU, preneo je Tanjug.

“Predsednik Vučić želi Srbiju u EU”, ocenio je Veber na pres konferenciji nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Predsedništvu.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, kazao da je veoma važna modernizacija zemlje, borba protiv korpucije, sloboda medija, vladavina prava, nezavisnost institucija i drugo, jer su to sve zajedničke evropske vrednosti.

Veber je naveo da mu je drago što se Srbija veoma dobro ekonomski razvija. “Sjajno je videti da Srbija postiže tako dobre rezultate i da ima perspektivu”, rekao je Veber i izrazio nadu da će to možda usporiti problem odliva mozgova, koji je prisutan u čitavom regionu. 

Povezani članci

Opozicija: Kukan i Flekenštajn su svesni situacije, žele promene

Agencije

Borelj: Bez dogovora Srbije i Kosova u Briselu

EWB

Predsedavanje Španije Evropskom unijom: Jačanje integracije i jedinstva među prioritetima

EWB