fbpx
European Western Balkans
Politika

Đilas: Savez za Srbiju zahteva sporazum sa vlastima poput Pržinskog u S. Makedoniji

Dragan Đilas; Foto: SSP

BEOGRAD – Dragan Ðilas izjavio je da Savez za Srbiju (SzS) zahteva sporazum sa vlastima u Srbiji, poput Pržinskog sporazuma, potpisanog između makedonske vlasti i opozicije 2015. godine.

Pržinski sporazum podrazumevao je formiranje tehnicke vlade 100 dana pre održavanje izbora i za opoziciju garantovana mesta ministra unutrašnjih poslova i ministra državne uprave, kao i zamenika ministara u ključnim državnim resorima.

Ðilas je, u intervjuu za makedonsku novinsku agenciju MIA, rekao da je Savez za Srbiju (SzS) još u septembru doneo odluku da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore i da neće odustati od takve odluke.

On ocenjuje je Severna Makedonija nakon potpisivanja “Pržinskog sporazuma” uspela da napravi novi izborni sistem koji funkcioniše i smatra da Srbija bez toga ne može da ide napred.

O tome, kaže Ðilas, SzS priča sa ljudima iz Evrope.

Upitan da li je bojkot pravi način za rešavanje zahteva opozicije, Ðilas je rekao da stranke postoje da bi učestvovale na izborima i da pobede na njima, ali i da je potrebno da se smanji pritisak na medije i da se obezbede uslovi za, kako kaže, slobodno izjasnjavanje.

Upitan za evropske integracije Srbije, Ðilas kaže da je Srbija danas u specifičnoj situaciji zbog pitanja Kosova, da je prihvatila Briselski sporazum a da je predsednikm Aleksandar Vucić, kako navodi, “obećao neke stvari”, a da Srbija danas nakon sedam godina, ima lošije odnose sa Albancima nego pre toga.

Ðilas je za MIA rekao i da Srbija ima lošije odnose i sa svim susedima i u prilog tome navodi da su predsednici Srbije i Hrvatske pre sedam godina pili kafu u Zagrebu i gledali utakmicu, što je danas, kako smatra, nezamislivo.

Povezani članci

Fajon: Desničari traže pomoć prijateljskih režima

EWB

Brnabić: Luksemburg uvek podržavao proširenje EU

Tanjug

Vučićeve čestitke Orbanu, ne i Evropskoj narodnoj partiji

EWB