fbpx
European Western Balkans
Politika

Do 1. septembra radni dokument o izbornim uslovima

Međustranački dijalog u Palati Srbija; Foto: Delegacija EU u Srbiji

BEOGRAD – Predlog radnog dokumenta o izbornim uslovima podneti do prvog septembra, sa ciljem ponovnog sazivanja sastanaka u okviru druge faze međustranačkog dijaloga 17. i 18. septembra, navodi se u zaključcima razgovora održanih 9. i 10. jula u Beogradu.

Prema objavljenim zakljucima, radni dokument će obuhvatiti moguća poboljšanja u oblastima jednakog pristupa medijima, integriteta izbornog procesa i obezbeđivanja efikasnih mehanizama nadzora.

Kako se navodi, ovaj dokument obuhvatiće i doprinose do sada postignute tokom dijaloga, a učesnici su pozvani da predaju predloge mera i rešenja  do 1. avgusta.

Ova runda međustranačkog dijaloga održana je u Beogradu u petak i suboru, u prisustvo posrednika iz Evropskog parlamenta, Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i bivšeg člana EP Knuta Flekenštajna. Sastankom je predsedavao predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Tama razgovora uglavnom su se fokusirale stanje medija u zemlji, sa posebnim akcentom na javni servis. Osnovne primedbe opozicije na izborne uslove u Srbiji odnose se na izveštavanje nacionalnih televizijskih kanala, koje su domaći posmatrači iz Crte, BIRODI-ja, kao i posmatračke misije ODIHR-a, ocenile kao znatno pristrasne u korist vladajuće Srpske napredne stranke.

Prema zaključcima, tokom nastavka procesa biće konsultovani predstavnici javnih emitera ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Posrednici su takođe ponovili da su posvećeni integritetu izbornog procesa, koji uključuje i pitanja finansiranja političkih partija, uloge javnih funkcionera i organa za kontrolu izbora, kao i efikasnim nadzornim mehanizmima izveštavanja medija.

Poslanica EP Tanja Fajon, rekla je da je cilj evropskih posrednika da podrže Srbiju na putu ka EU i da poboljšaju uslove za izbore naredne godine.

„Na sastancima je bila dobra, ohrabrujuća atmosfera. Imali smo konstruktivne i iskrene razgovore. Dogovorili smo da ćemo sledećih dana kao „kofasilitatori“ napraviti radni dokument koji će biti podloga za zaključke u septembru kada se vraćamo u Beograd“, kazala je Fajon na zajedničkoj konferenciji za novinare evropskih posrednika i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kao najveći uspeh pregovora izdvojio činjenicu da su zajedno sedeli predstavnici političkih stranaka i pokreta koji, kako je rekao, do sada nisu mogli da sede za istim stolom.

„Oni su svi ostali za stolom do kraja, imali smo konstruktivne i otvorene razgovore, složili smo se oko daljih koraka. Vratićemo se u Beograd 17. i 18. septembra. Cilj dijaloga je da svi koji žele da se bave politikom u Srbiji učestvuju na izborima“, kazao je Bilčik.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je glavni zaključak dvodnevnog međustranačkog dijaloga uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta (EP) da se pripremi predlog mera i rešenja o kojima učesnici dijaloga treba da se izjasne do 1. avgusta.

„Za uspeh dijaloga je bitno da zahtevi opozicije budu realistični, ostvarivi i održivi, da se nekome ne bi dao alibi da ne izađe na izbore i tako baci ljagu na Srbiju“, rekao je Dačić u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima EP.

Naveo je da su  razgovori poslužili akterima da iznesu stavove o očekivanjima od dijaloga kao i da su razmenjena mišljenja o pitanjima u vezi medija.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kazao je da će odgovornost za uspeh međustranačkog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova biti na svim političkim akterima, kao i da se nada da do krivice ili odgovornosti za njegov neuspeh neće doći.

Pre sastanka sa partijama, posrednici iz EP sastali su se i sa predsednikom Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandrom Vučićem.

Vučić je istakao da su dobrodošla racionalna i pragmatična rešenja koja bi mogla poboljšati izborne uslove, dodajući da je poenta razgovora čuti predloge sa svih strana, bez uslovljavanja, kako bi se na adekvatan i kontruktivan način stvorilo okruženje poverenja sa ozbiljnim i odgovornim pristupom svih aktera.

“Ovo je druga faza dijaloga. Spremni smo u potpunosti da doprinesemo njegovom uspehu i spremni smo da budemo angažovani koliko god je potrebno. Nemamo nikakve rokove, dijalog se odvija od 2019. godine, ali želimo da postignemo rezultate na vreme, pre izbora zakazanih za 2022. godinu”, izjavio je poslanik EP Vladimir Bilčik.

Povezani članci

RTS: Bez saglasnosti unutar EU za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u junu

EWB

AP Vojvodina predstavljena na Evropskoj nedelji regiona

EWB

EU neće uvesti još jedan “zamrznuti sukob”

EWB