fbpx
European Western Balkans
Društvo

Dodeljene nagrade EU za istraživačko novinarstvo, prvo mesto KRIK-u

Nagrađeni novinari; Foto: EU info centar

BEOGRAD – Novinari portala KRIK Stevan Dojčinović i Dragana Pećo pobednici su srpskog dela ovogodišnjeg konkursa za nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

EU podržava slobodu medja i to je važan faktor u procesu proširenja, naročito kroz Poglavlje 23, istakla je šefica političke sekcije Delegacije EU u Srbiji Nora Hajrinen.

„EU je zato izdvojila 1.8 miliona evra za Zapadni Balkan sa ciljem ojačavanja kapaciteta za izveštavanje, uz fokusiranje na veće poverenje u medije i bezbednost novinara. Podvlačim važnost medijske slobode i pluralizma“, kaže Hajrinen.

Slobodan Georgijev, urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) koja implementira projekat u Srbiji, kaže da je na konkurs pristiglo 20 radova, dok je 18 bilo u konkurenciji pošto su ispunili sve uslove.

„Nadam se da će ova nagrada od projektne aktivnosti postati nešto trajno“, navodi Georgijev.

Najbolje radove procenjivao je tročlani žiri u sastavu: dopisnica lista Financial Times iz Budimpešte Valeri Hopkins, novinar Predrag Blagojević i dopisnik Wall Street Journal-a Bojan Pančevski (predsednik žirija).

Po njihovom mišljenju, prvu nagradu dobili su novinari KRIK-a za priču o navodnim malverzacijama ministra zdravlja Zlatibora Lončara, drugu nagradu dobili su novinari Vladimir Kostić i Dina Đorđević za tekstove o sistemu distribucije i proizvodnje struje, dok je Miloš Stanić treću nagradu zaslužio tekstom o arsenu u vodi u pojedinim vojvođanskim opštinama.

„Meni je ovo prva nagrada za 7 godina bavljenja novinarstvom. Drago mi je da je pažnju žirija privukla jedna regionalna priča koja možda nije toliko interesantna na nacionalnom nivou“, ističe Stanić

Povezani članci

Koalicija prEUgovor: Vanredno stanje ogolilo pasivnost institucija u Srbiji

EWB

Pored napretka u procentu usaglašenosti sa spoljnom politikom EU, važno da Srbija bude pouzdan partner

EWB

Program “Evropski progres” – EU važan partner

EWB