fbpx
European Western Balkans
Društvo

Dodeljene nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Dodela nagrada EU za novinarstvo; Foto: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

BEOGRAD – Novinarki Maji Živanović iz Vojvođanskog istraživačko analitičkog centra VOICE uručena je nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo za tekst o malverzacijama u poslovanju javnog preduzeća Novi Sad gas.

Drugu nagradu je dobio Dragan Gmizić, novinara Greenfield produkcije iz Novog Sada za emisiju “Ravnica bez ptica” o lovu na zaštićene vrste životinja u Srbiji.

Treću nagradu za najboljeg mladog novinara u 2016. dobila je Milica Šarić iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije za tekst o izgradnji novog bloka Termolelektrane Kostolac iz kineskog kredita.

Žiri u sastavu Ljubica Gojgić, novinarka RTV-a, dr Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, doc. dr Vladimir Barović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljuska prava i Mladen Velojić, direktor Medija centra u Nišu, odlučivao je između 40 istraživačkih radova iz srpskih medija.

Otvarajući svečanost dodele nagrada Nora Hajrinen iz Delegacije Evropske unije je ponovila da EU veliki značaj pridaje slobodi medija i slobodi izražavanja. Ona je istakla da su te slobode deo pregovaračkog poglavlja 23 o osnovnim pravima i da je istraživačko novinarstvo od velike važnosti za društvo kako bi građani bili bolje informisani.

Dubravka Valić iz Novosadske novinarske škole je ukazala da su samocenzura, smanjenje prihoda i politièki pritisci najveća pretnja slobodi medija u region ali da uprkos tome u Srbiji i dalje ima izuzetnih istraživačkih tekstova novinara.

Predsednica žirija Ljubica Gojgić je navela da Evropska unija u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom i ove godine dodeljuje nagrade za istraživačko novinarstvo, kao priznanje pojedincima koji se odgovorno i profesionalno bave temama koje su od prvorazrednog javnog interesa.

„Žiri je, međutim, i ove godine mogao da konstatuje da istraživačko novinarstvo ostaje van tradicionalnih medija, rezervisano za novinare nezavisnih istraživačkih centara koji svoje tekstove objavljuju na specijalizovanim portalima. Takozvani veliki mediji ostaju dosledni praksi da ignorišu čak i najznačajnija otkrića istraživačkog sektora čime veliki broj građana ostaje uskraćen za informacije od javnog značaja“, ocenila je Gojgić.

Povezani članci

U Misiji Srbije pri EU izložba u čast Ivi Andriću

EWB

Da li će doći do pomirenja ili ćemo biti svedoci još većih podela?

EWB

“U decembru je otvoreno samo jedno poglavlje zbog nalaza u non-pejperu”

EWB