fbpx
European Western Balkans
Region

Dodik: Referenduma o otcepljenju RS neće biti 2018

Milorad Dodik; Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da referenduma o nezavisnosti tog entiteta naredne godine neće biti, iako je to definisano usvojenim politikama SNSD-a, stranke čiji je on lider.

On, međutim, nije isključio mogućnost da otcepljenje Republike Srpske jednog dana bude stavljeno na dnevni red i da je to put do samostalnosti.

Dodik je u intervjuu za Politko (POLITICO) rekao da je svestan da bi referendum o nezavisnosti Republike Srpske, predviđen za 2018, izazvao mnoge reakcije.

Portal podseća da je Dodik više puta do sada najavljivao proglašavanje nezavisnosti RS, ali da su visoki međunarodni zvaničnici sa ovlašćenima u BiH uvek jasno poručivala da bi to dovelo do njegovog kraja, odnosno da bi bio sklonjen sa političke scene s obzirom na to da je secesija neustavna.

Dodik je za BiH rekao da je država “sa nedostatkom” na putu dalje fragmentacije, a Evropsku uniju je nazvao tvorevinom koja bledi.

Istovremeno, on je pohvalio Rusiju i Kinu rekavši da su to države koje nude prijateljstva zemljama na Balkanu, ali bez političkog uticaja.

Ponovio je da od predsednika Rusije nikada nije dobio podršku za održavanje referenduma o nezavisnosti RS, a Politiko tvrdi da Rusija koristi Dodika da bi držala “šapu” na Balkanu.

Podseća se da je Dodik i ranije rekao da je sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao isključivo o privrednim temama i da zvanična Moskva nikada nije vršila pritisak na njega za razliku od Brisela.

Povezani članci

Sutra se održava samit u Trstu

EWB

Petrič: Neophodna nova evropska strategija za Zapadni Balkan

EWB

Mogerini, Han: Izbor mandatara važan korak u procesu formiranja vlade

EWB