Beogradska NATO nedelja

  CEAS logo; Foto: Facebook / CEAS Srbija

  Datum: 08.11.2018 - 10.11.2018
  Vreme: 00:00
  Mesto: Palata Srbija


  Šesta Beogradska NATO nedelja, u organizaciji Centra za evroatlantske studije, uz podršku NATO Odeljenja za javnu diplomatiju (NATO PDD) i Ambasade SAD u Srbiji, ove godine se održava od 8. do 10. oktobra.

  Ključne teme ovogodišnjeg događaja su: glavne poruke NATO samita sa posebnim osvrtom na Zapadni Balkan; procena stabilnosti i bezbednosne situacije Zapadnog Balkana, uključujući dostignuća i perspektive politike evroatlantskih integracija; izazovi koji prate pregovore Beograda i Prištine; negativni efekti dezinformacionih kampanja; regionalna bezbednosna i odbrambena saradnja na Zapadnom Balkanu; evaluacija međunarodne vežbe interoperabilnosti u međunarodnim operacijama odgovora na katastrofe Srbija 2018.

  Uvodne govore održaće Džejms Apaturai (James Appathurai), pomoćnik Generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku i specijalni predstavnik Generalnog sekretara NATO-a za Kavkaz i Centralnu Aziju i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

  Među ostalim potvrđenim govornicima naći će se i Džefri Gedmin, viši saradnik na Školi za spoljnu službu na Univerzitetu Džordžtaun, Sven Sakov, direktor Međunarodnog centra za odbranu i bezbednost u Talinu, Ivan Vejvoda, stalni saradnik Instituta za društvene nauke iz Beča, Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju i drugi.

  Onlajn registracija će biti otvorena 27. septembra 2018. i biće obavezna. Radni jezici konferencije su engleski i srpski. Prevod će biti obezbeđen.