Bezbednosni Radar 2019: Buđenje za Evropu

  Evropski pokret u Srbiji

  Datum: 26.06.2019
  Vreme: 10:00 - 12:00
  Mesto: Kongresni centar ENVOY


  BEOGRAD – Analiza Bezbednosni Radar 2019: Buđenje za Evropu biće predstavljena na konferenciji koju organizuju Fondacija Fridrih Ebert i Evropski pokret u Srbiji 26. juna u Beogradu.

  U kontekstu dramatičnih izazova za evropsku bezbednosnu arhitekturu, analiza Bezbednosni Radar 2019: Buđenje za Evropu ima za cilj da rasvetli dva glavna faktora koji značajno utiču na donosioce političkih odluka: javno mnjenje i poglede stručnjaka na bezbednosnu i spoljnopolitičku situaciju u Evropi.

  Bezbednosni radar 2019 sistematski analizira i istražuje stavove i vrednosti u vezi sa trenutnom bezbednosnom i spoljnopolitičkom situacijom u Evropi, pet godina nakon izbijanja krize u Ukrajini i pripajanja Krima Rusiji.

  Sedam zemalja izabrano je da učestvuje u ovom istraživanju javnog mnjenja – Francuska i Nemačka, dve zemlje osnivači organizacije danas znanje kao Evropska unija; Letonija i Poljska koje su pristupile EU 2004. godine; zatim Ukrajina, koja je potpisala Sporazum o pridruživanju sa EU 2014. godine, kao i Duboki i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini sa EU (DCFTA) 2016; Rusija, i na kraju Srbija, koja je status kandidata za članstvo u EU dobila 2012. godine.

  Debata spoljne politike u Srbiji je fokusirana na konflikt na Kosovu i proces evropskih integracija koji se često doživljava kao konkurencija razvoju bliskih veza sa Rusijom.

  Na konferenciji će govoriti Maks Brendle, šef kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu, Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Rajnhard Krum, šef Regionalne kancelarije za saradnju i mir u Evropi Fondacije Fridrih Ebert, Karsten Foigt, član Upravnog odbora Nemačkog saveta za spoljne odnose (DGAP), Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, Jelica Kurjak, diplomata i nekadašnja ambasadorka Republike Srbije u Ruskoj Federaciji i Srećko Đukić, diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.