Bledski strateški forum – Izvori (ne)stabilnosti

  Datum: 02.09.2019 - 03.09.2019
  Vreme: Celog dana


  BLED – Da li je vreme da se prizna da proces proširenja ima mane i da je za integraciju Zapadnog Balkana u EU potreban svež pristup, kakvi su stavovi o evroatlantskoj bezbednosti 70 godina posle Vašingtonskog sporazuma, šta čeka novu Evropsku komisiju – to su neka od pitanja koja će biti razmatrana na ovogodišnjem Bledskom strateškom forumu.

  Pod naslovom “Izvori (ne)stabilnosti“, 14. Bledski strateški forum koji će se održati 2. i 3. septembra na Bledu u Sloveniji, biće posvećen razmatranju uloge izvora mira i bezbednosti, održivog razvoja i ekonomskog napretka.

  „Resursi, njihova dostupnost i regionalna disperzija oblikuju strateške odnose u međunarodnoj zajednici. Efikasno upravljanje strateškim resursima održava stabilnost, smanjuje bezbednosne rizike i doprinosi poboljšanju životnog standarda, dok neravnomerna i nepravedna raspodela dovodi do nejednakosti i koncentracije resursa u centrima moći”, navodi se u zvaničnoj agendi ovogodišnjeg foruma.

  Takođe, od 31. avgusta biće organizovan Strateški forum za mlade, pod nazivom “Mladi kao (budući) resurs”, gde će mladi ljudi koji pohađaju ovogodišnji BSF mladih pokušati da dokažu da je mladost vredan resurs na više načina.

  S druge strane, Bledski strateški forum okupiće i poslovnu zajednicu sa svojim biznis forumom, koji će se baviti pitanjima kako pobediti u okruženju stalnih promena, klimatsko-neutralne pametne ekonomije i međunarodnog turizma koji eksponencijalno raste.