Call to Europe in the Western Balkans

  Datum: 17.12.2018
  Vreme: 10:00 - 15:00
  Mesto: Hotel Metropol


  Fondacija za evropske progresivne studije (FEPS), Fondacija Centar za demokratiju i Međunarodni centar Olof Palme u saradnji sa Fondacijom Žan Žores i Fondacijom za razvoj parlamenta u ponedeljak, 17. decembra organizuju konferenciju Call to Europe in the Western Balkans. Radni jezik biće engleski.

  Održavanjem ove konferencije Beograd se pridružuje FEPS-ovom serijalu konferencija “Call to Europe” koje su organizovane u mnogim gradovima Evrope, a ovo će biti prvi put da se jedna održava izvan granica Evropske unije.

  Motiv ove konferencije su skori izbori za Evropski parlament. Od ovih izbora se očekuje dobrim delom i odgovor na pitanje: Kojim putem će dalje Evropa? Odgovor na ovo pitanje interesuje i zemlje Zapadnog Balkana, pa je rasprava o budućnosti Evrope i za njih jednako važna. Vidljivo je da se EU bori sa nekoliko problema: postizanje globalnih sporazuma o zaštiti životne sredine; sprečavanje klimatskih promena; kontrola nuklearnog naoružanja i njegovo razmeštanje; jačanju nedemokratskih ideologija i pokreta; bujanje nacionalizma i populističkih metoda; borba protiv terorizma; Kako politički procesi u Evropi utiču na reformske procese u zemljama regiona? Kako progresivne snage u zemljama članicama EU i na Zapadnom Balkanu mogu odgovoriti na rastuće pretnje demokratiji?

  Konferencija će se sastojati od tri tribine, a među govornicima će biti Maria Žoao Rodriges, predsednica Fondacije za evropske progresivne studije, Vesna Pusić, bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske, Natan Albahari, programski menadžer ISAC fonda, novinar Andrej Ivanji i drugi.