EU i Zapadni Balkan: povratak geopolitike?

  Datum: 03.12.2018 - 04.12.2018
  Vreme: 12:00
  Mesto: Medija centar


  Istraživačko-izdavački centar Demostat u ponedeljak i utorak, 3. i 4. decembra 2018. organizuje međunarodnu konferenciju “EU i Zapadni Balkan: povratak realpolitike?” u beogradskom Medija centru.

  Prvog dana biće organizovane dve diskusije sa stručnjacima: Posledice političkih potresa u Evropi na Balkan u narednih pet godina sa Timotijem Lesom, direktorom tink tenka Nova Europa za procene političkih rizika i EU i Zapadni Balkan: tako blizu a tako daleko sa Mateom Bonomijem iz rimskog Instituta za međunarodne odnose. Takođe će biti održan panel Balkan: Zapad vs Istok, na kojem će se Lesu i Bonomiju pritdružiti Vinfrid Fajt, Joanis Armakolas i Pjer Pean.

  Drugog dana biće upriličene četiri diskusije Nedovoljno zalaganje? Različite politike članica Evropske unije prema Kosovu (Joanis Armakolas), EU, demokratija i korupcija (Andrea Lorenco Kapuzela, nekadašnji šef ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu), Uloga Francuske na Balkanu: Bernar Kušner i politika intervencionizma (Pijer Pean) i Šta je francusko-srpsko prijateljstvo značilo tokom Prvog svetskog rata a šta znači danas? (Žan-Kristof Buison, zamenik direktora Figaro magazina, istoričar).

  Konferenciju će zaključiti panel pod nazivom Kosovo: ko crta granice – razmena teritorija, razgraničenje, status quo – ima li rešenja za kosovsko pitanje?, u kojoj će učestvovati Buison, Les, Pean i Andrea Kapuzela, nekadašnji šef ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.