Globalni akteri na Zapadnom Balkanu

  Datum: 17.06.2019
  Vreme: 11:00 - 14:30
  Mesto: EU info centar


  BEOGRAD – Evropski donosioci odluka sve više tvrde da bi EU trebalo da nastavi sa suzbijanjem negativnog uticaja drugih zemalja na Zapadni Balkan. EU smatra da je protiv svoje volje uključena u tradicionalnu geopolitičku igru uticaja na evropskoj periferiji, gde njeni konkurenti navodno teže da redefinišu pravila igre, na štetu regiona i EU.

  O ovome, kao i o regionalnim trendovima na Zapadnom Balkanu, biće reči na konferenciji “Globalni akteri na Zapadnom Balkanu” koju organizuju Savetodavna grupa Balkan u Evropi – BiEPAG i portal European Western Balkans, uz podršku Evropskog fonda za Balkan, u ponedeljak 17. juna.

  Na konferenciji će govoriti profesor Florijan Biber iz Centra za studije Jugoistočne Evrope sa Univerziteta Gracu i koordinator BiEPAG-a i profesor Nikolaos Cifakis sa Odeljenja za političke nauke i međunarodne odnose sa Univerziteta Peloponeza i član BiEPAG-a.

  Tokom konferencije Biber i Cifakis prezentovaće novu knjigu “Zapadni Balkan u svetu. Veze i odnosi sa nezapadnim zemljama“, kao i kratki pregled politike “Zapadni Balkan kao geopolitička šahovska tabla? Mitovi, realnosti i opcije politike“.

  U nastavku, uslediće konferencija „Globalni akteri na Zapadnom Balkanu“, na kojoj će između ostalih govoriti Aleksandra Tomanić izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, Marko Kmezić iz Centra za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Grazu, Zoran Nechev iz Institut za demokratiju “Societas Civilis” iz Skoplja, Jovana Marović iz Politikona iz Podgorice, Tena Prelec iz Londonske škole ekonomije i političkih nauka,Anastas Vangeli iz Poljske akademija nauka u Varšavi i Sabina Pačariz sa Univerziteta Kraljice Marije u Londonu.