Holandija, Zapadni Balkan i Evropska unija

  Datum: 06.06.2019
  Vreme: 10:00 - 15:00
  Mesto: Aeroklub


  BEOGRAD – Savetodavna grupa Balkan u Evropi (BiEPAG) i Klingendal Institut (Clingendael Institute) iz Holandije organizuju javni događaj „Holandija, Zapadni Balkan i EU“ 6. juna u Beogradu.

  Događaj je prilika da stručnjaci Zapadnog Balkana i EU, kao i akteri civilnog društva razgovaraju o proširenju EU, stranim uticajma na Zapadnom Balkanu i bilateralnim sporovima u regionu.

  Događaj će otvoriti Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan i ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol.

  Na prvom panelu, Vauter Zvers iz Instituta Klingendal, Jan Marinus Virsma iz Instituta Klingendal i Srđan Majstorović iz Centra za evropsku politiku i član BiEPAG-a, razgovaraće o tome koje su stvarne prepreke proširenju EU i može li se taj proces iznova pokrenuti.

  Govornici drugog panela biće Nikola Burazer iz European Western Balkans-a, Vuk Velebit iz Talas.rs i Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost razgovaće o tome koji su uzroci i posledice stranog uticaja na Zapadnom Balkanu.

  U trećem panelu, članovi BiEPAG-a Donika Emini iz Kosovskog centra za bezbednosne studije, Srđan Cvijić iz Instituta za evropsku politiku Otvorenog društva i Zoran Nečev iz Instituta za demokratiju “Societas Civilis” razgovaraće o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

  Njihov fokus biće na pregovorima Beograda i Prištine o razmeni teritorija, u kontekstu demokratizacije regiona. Diskusija je nastavak događaja koji je održan prošle nedelje u Hagu, kao proizvod bliske saradnje BiEPAG-a i Klingendal Instituta.