Ko će pre oživeti dijalog između Beograda i Prištine – EU i/ili SAD?

  Datum: 27.07.2020
  Vreme: 10:00 - 12:00


  Centar za spoljnu politiku, uz podršku Hans Zajdel fondacije, organizuje online međunarodnu konferenciju “Ko će pre oživeti dijalog između Beograda i Prištine – EU i/ili SAD?”, u ponedeljak, 27. jula sa početkom u 10 časova, putem platforme Zoom.

  Panel će biti posvećen procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine nakon 2011. godine, sa posebnim akcentom na njegovo ponovno oživaljvanje nakon gotovo dve godine duge blokade.

  Navodi se da su dosadašnji tehnički i politički pregovori rezultirali određenim napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali da je nužno da se proces oživi i dobije novu dinamiku.

  “Trenutno se čini da postoji svojevrsna utrka između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije oko toga ko će i kada što pre oživeti dijalog i dati mu novi sadržaj”, ističu iz Centra za spoljnu politiku.

  Uvodna obraćanja održaće Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i Klaus Fisinger, regionalni direktor Hans Zajdel fondacije za Jugoistočmu Evropu.

  Na panelu će govoriti Blerim Shala, analitičar iz Prištine, Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Nexhmedin Spahiu, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta AAB iz Prištine, Stefan Surlić, asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i Anamari Repić, novinarka Radio-televizije Kosovo.

  Moderator diskusije biće Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo.