Konferencija “Civilno društvo za odgovornu vlast”

  Datum: 04.02.2019 - 05.02.2019
  Vreme: 09:30
  Mesto: Metropol Palace


  Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) 4. i 5. februara u Beogradu organizuje konferenciju “Civilno društvo za odgovornu vlast”. Konferencija je deo projekta koji CRTA sprovodi zajedno sa četiri partnerske organizacije, Transparentnost Srbija, Centrom za pravosudna istraživanja, Fondacijom Slavko Ćuruvija i A11 Inicijativom za ekonomska i socijalna prava, uz podršku Britanske Ambasade u Beogradu.

  Cilj konferencije je da podstakne otvoren, participativan i na činjenicama zasnovan dijalog o javnim politikama koje se tiču tema od ključnog značaja za procese demokratizacije i evropeizacije.

  Poseban fokus biće usmeren ka identifikovanju stanja demokratije u Srbiji, faktora koji utiču na opadanje njenog kvaliteta, kao i iskustvima iz uporedne prakse, kako bi se podstakao razvoj novih narativa o demokratiji.

  Konferenciju će otvoriti panel diskusija na temu “Demokratija: jedina igra u gradu?”, a zatim će organizatori predstaviti ključne nalaze na temu stanja demokratije u Srbiji. Poslepodne prvog dana biće posvećeno radu u tematskim stolovima, čiji će zaključci biti izneti na diskusiji u plenumu, dok će drugog dana učesnici biti podeljenu u radne grupe.

  Brojni stručnjaci iz zemlje iz regiona učestvovaće u radu konferencije, a među njima će biti i članovi Svetodavne grupe “Balkan u Evropi” – BiEPAGFlorijan Bieber, profesor studija Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, Srđan Cvijić, viši istraživač javnih politika Instituta za evropske politike Fondacije za otvoreno društvo, Jovana Marović, izvršna direktorka Politikon mreže i Marika Đolai, konsultantkinja za međunarodni razvoj i politička analitičarka za Zapadni Balkan i Evroaziju.