Evropska unija i Zapadni Balkan: Kako do verodostojnijeg procesa proširenja?

  Datum: 28.11.2018
  Vreme: 09:15 - 13:15
  Mesto: Hotel Zira


  Nakon Strategije proširenja iz februara ove godine, kao i Samita u Sofiji, kako održati momentum za proširenje EU na Zapadni Balkan? Kako bolje pripremiti članice EU za proširenje, i koji geopolitički faktori mogu da utiču na odluke EU? Koje su najveće slabosti regiona i na koji način one mogu da budu prevaziđene?

  Na ova i druga pitanja pokušaće da odgovore učesnici konferencije Evropska unija i Zapadni Balkan: Kako do verodostojnijeg procesa proširenja? (The European Union and the Western Balkans: Making enlargement a more credible process?) koja će se održati 28. novembra u Beogradu.

  Konferenciju, koju organizuju beogradski Centar za evropske politike, bečki Austrijsko-francuski Centar za pomirenje u Evropi i Međunarodni centar za evropski razvoj iz Nice, otvoriće Floran Marsijak, zamenik generalnog sekretara Austrijsko-francuskog Centra i Nikolaus Luteroti, Ambasador Austrije u Republici Srbiji.

  Uvodne govore održaće Tomas Milman iz Departmana za Jugoistočnu Evropu i proširenje austrijskog Saveznog ministarstva za Evropu i Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore o pristupanju EU.

  Uslediće dva panela, prvi o proširenju iz perspektive zemalja EU, i drugi o procesu pristupanja i šansama koje on pruža iz perspektive država Zapadnog Balkana.

  Završnu reč imaće predsedavajući upravnog odbora CEP-a Srđan Majstorović, kao i Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji.

  Radni jezik konferencije biće engleski.