Konferencija EPP grupe o Zapadnom Balkanu

  Photo: Wikimedia Commons

  Datum: 16.10.2018
  Vreme: 14:30 - 17:15


  Poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu organizovaće 16. oktobra u Briselu konferenciju pod nazivom „EU-Zapadni Balkan: Kako da izgradimo zajedničku budućnost?“. Cilj konferencije je da, tokom dva panela, istakne podršku grupe procesu evropskih integracija regiona.

  Kako se navodi, glavne poruke konferencije, pored podrške članstvu, jesu podsticanje političkog dijaloga između EPP i zemalja regiona, ocenjivanje svake države na osnovu prilagođenih kriterijuma, kao i insistiranje na reformama u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i bilateralnoj saradnji.

  Konferenciju će otvoriti Manfred Veber, predsednik poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu, dok će uvodna razmatranja izneti Andrej Kovačev, zamenik predsednika poslaničke grupe zadužen za proširenje i mediteransku politiku.

  Nakon toga će uslediti dva panela, „Povećavanje prekogranične saradnje i razgovor o bezbednosnim problemima“ i „Jačanje socio-ekonomskog razvoja kroz regionalnu povezanost i digitalnu ekonomiju“. Neki od najavljenih govornika biće ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, predsednik bosanske Stranke demokratske akcije Bakir IzetbegovićLulzim Baša, predsednik albanske Demokratske partije, i drugi.

  Konferenciju će zatvoriti Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i predsednik Evropske narodne partije Žozef Dol.