Konferencija „(Pre)komponovanje Evropske unije“

  Datum: 31.10.2018
  Vreme: 09:30 - 14:30
  Mesto: Metropol Palace


  Centar za spoljnu politiku i Fondacija Friedrich Ebert u sredu, 31. oktobra, organizuju konferenciju „(Pre)komponovanje Evropske unije“ u beogradskom hotelu Metropol.

  Na konferenciji će biti reči o budućnosti Evropske unije, sa posebnim akcentom na njenu nužnu unutrašnju reformu. Poseban fokus biće na Evropi u „više brzina˝, kao i potencijalnom grupisanju država članica po pojedinim sub-regionima. Značajno je pitanje gde je u tom smislu i pozicija Srbije, kao i čitavog Zapadnog Balkana. Pažnja će biti posvećena i nesuglasicama oko Bregzita koji treba da se okonča tokom naredne, odnosno 2019. godine. Zato će posebna pažnja biti posvećena ovom procesu i njegovim posledicama po budućnost Unije.

  Uvodne govore održaće dr Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku, i Maks Brendle, direktor kancelarije Fodacije Fridrih Ebert u Beogradu.

  U okviru konferencije biće održane dve sesije, jedna pod nazivom „Reforme Evropske unije – od neophodnosti do realnosti“, a druga „EU posle izbora 2019. i perspektive za Zapadni Balkan“.

  Neki od učesnika biće Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, Ana Janus, analitičarka za Evropske poslove iz Centra za globalni fokus u Budimpešti, Nemanja Rujević, novinar Dojče vele-a, dr Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.