NKEU i Radna grupa za Poglavlje 31 organizuju diskusiju “Srbija i EU, saradnja u doba korone”

  Datum: 05.05.2020
  Vreme: 13:00 - 15:00


  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Radna grupa za Poglavlje 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) organizuju internet panel-diskusiji „Srbija i Evropska unija, saradnja u doba korone“, koja se održava preko platforme Zoom, u utorak, 5. maja 2020. sa početkom u 13 časova.

  “Kako se Evropa i čitav svet suočavaju se sa najvećom pandemijom od svinjskog gripa 2009, a po nekim procenama i španske groznice 1918-20. godine, lideri članica Evropske unije govore o ‘najvećem izazovu od Drugog svetskog rata’, a ekonomisti o krizi kakva nije viđena od Velike depresije. U poređenju sa Zapadnom Evropom, Zapadni Balkan – kao i čitava Centralna i Istočna Evropa – prolazi, barem za sada, nešto bolje. Međutim, uprkos upozorenjima koja su pristizala iz Azije, prvi udar virusa početkom i sredinom marta naša društva i zdravstvene sisteme je ipak ‘iznenadio'”, navodi se u pozivu.

  Dodaje se da su nakon početnog minimiziranja pretnje, u svega nekoliko dana, usledile rigorozne mere, dramatična upozorenja i grozničava trka za zaštitnom opremom.

  “Veliku pažnju izazvala je ocena predsednika Srbije, izrečena u večeri 15. marta, da ‘evropska solidarnost više ne postoji’, nakon što mu je saopšteno da zbog restrikcija na izvoz koje su stupile na snagu, Srbija – kao i ostatak Zapadnog Balkana – neće moći da kupi opremu iz EU. U međuvremenu, u Briselu su razumeli da se paralelno sa borbom protiv ‘nevidljivog neprijatelja’, nastavlja i geopolitička utakmica – borba za naklonost građana u zemljama pogođenim pandemijom, i to ne samo na ovim prostorima”, navodi se u pozivu.

  Učesnici panel-diskusije biće predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Vladimir Međak, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Filip Ejdus, i novinar “Politike” Boško Jakšić (tbc).

  Diskusiju će moderirati Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda i koordinator RG za poglavlje 31 NKEU.

  Teme diskusije će biti – šta je istina, a šta su „lažne vesti“ u vezi sa postupanjem EU i njenom saradnjom sa Srbijom; koliko će EU pomoći Srbiji, na koji način i u kom vremenskom periodu; ko je (i da li je iko) u datim okolnostima profitirao u geopolitičkoj utakmici i šta možemo očekivati; u kom pravcu bi Srbija trebala da ide u skladu sa svojim suštinskim interesima i kako će se proces evropskih integracija dalje razvijati.

  Prijave za učešće otvorene su do ponedeljka, 4. maja i potrebno ih je poslati na sledeću adresu: igor.novakovic@isac-fund.org.