Novi pakt za Evropu: Kako da ugrabimo priliku?

  Datum: 17.05.2018
  Vreme: 11:30 - 13:30
  Mesto: Hotel Hilton


  BEOGRAD – Tokom protekle decenije, projekat evropskog jedinstva doveden je u pitanje kao nikada ranije. Kako je vreme prolazilo, dolazilo je do sve većeg broja jedinstvenih izazova, što je poslalo poruku da se Evropa nalazi na prekretnici sa koje će biti prinuđena da donese ključne strateške odluke o svojoj budućnosti.

  Fondacija Kralja Boduena (King Baudouin Foundation), Bertelsman fondacija (Bertelsmann Stiftung), Inicijativa otvorenog društva za Evropu (Open Society Initiative for Europe) i Centar za evropsku politiku iz Brisela (European Policy Centre – EPC) nedavno su objavili izveštaj „Re-energising Europe: A package deal for the EU27”. Ovaj dokument, nastao u okviru projekta Novi pakt za Evropu, proizvod je pet godina rada i preko 120 nacionalnih i međunarodnih debata unutar EU. On na sistematičan način pruža pregled ključnih unutrašnjih i spoljašnjih izazova koji stoje na putu daljoj integraciji i razvoju Evrope. Kako bi se sprečio nastanak regresivne, nacionalističke, zatvorene, neliberalne i autoritarne Evrope, izveštaj predlaže konkretne mere u vidu preporuka, uzimajući u obzir interese evropskih građana, država članica i Evrope kao nadnacionalne zajednice.

  Beograd je jedina prestonica van EU u kojoj će se predstaviti i diskutovati o ovom izveštaju, što je deo napora da približimo javnosti Srbije debate o EU i približimo Srbiju debatama u Uniji.

  Koje su ključne poruke izveštaja? Na koji način se njegove preporuke mogu adekvatno sprovesti? Kako civilno društvo može da Evropi pruži novu energiju? Kako povratiti poverenje evropskih građana? Ova i druga povezana pitanja će razmatrati istaknuti stručnjaci u okviru panela Janis A. Emmanouilidis, programski direktor briselskog Centra za evropsku politiku (EPC) i autor pomenutog izveštaja, Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Duško Lopandić, ambasador, bivši šef Misije Republike Srbije pri EU i Vesna Pusić, hrvatska političarka, osnivačica Građansko-liberalnog saveza (GLAS), bivša ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Sonja Licht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost (BFPE) i Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator.