Od Finske do Hrvatske: Predsedavanja Savetu EU u vremenima promena – gde je tu Zapadni Balkan?

  Datum: 19.12.2019
  Vreme: 10:00 - 11:30
  Mesto: EU info centar


  Finsko predsedavanje Savetom EU je došlo u burno vreme za politiku proširenja, naročito nakon što je Francusko „ne” sprečilo otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Ovaj potez je naišao na ogorčenje stručne javnosti, ali je i doprineo da se pitanje proširenja vrati na dnevni red lidera EU, uporedo sa još jednim nastavkom sage o Bregzitu, pregovora o novom finansijskom okviru i odlaganja početka rada novoformirane Evropske komisije.

  Kako je Finska uspela da balansira interesima država članica u svim tim pitanjima, uključujući i po pitanju politike proširenja? Koja su ključna dostignuća tokom finskog predsedavanja? Šta čeka region i EU za vreme predsedavanja Hrvatske? Šta se može očekivati od Samita u Zagrebu 2020?

  Ovo su pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici panel diskusije u organizaciji Centra za evropske poltike “Od Finske do Hrvatske: Predsedavanja Savetu EU u vremenima promena – gde je tu Zapadni Balkan?” koja će se održati u četvrtak, 19. decembra u EU info centru sa početkom u 10 časova.

  Na diskusiji će govoriti šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota i predsednik Upravnog odbora CEP-a Srđan Majstorović.