Od Hrvatske do Nemačke. Predsedavanja Savetu EU: Priprema za post-pandemijsku EU

  Datum: 29.06.2020
  Vreme: 14:00 - 15:30


  Centar za evropske politike (CEP), u saradnji sa EU info centrom, organizuje onlajn panel diskusiju “Od Hrvatske do Nemačke. Predsedavanja Savetu EU: Priprema za post-pandemijsku EU” u ponedeljak, 29. juna, sa početkom u 14 časova.

  Pandemija virusa korona je predstavljala glavnu temu tokom hrvatskog predsedavanja EU. Imajući u vidu ozbiljnost ove krize, Hrvatska je, kao država koja je po prvi put preuzela predsedavanje EU, imala težak zadatak da usaglasi interese država članica EU. Uz to, njen mandat je obeležio odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, kao i nastavak pregovora sa ovom državom o budućim odnosima.

  Uprkos ovako turbulentnom semestru, Hrvatska je uspela da zadrži proširenje na agendi EU – Albanija i Severna Makedonija su dobile zeleno svetlo za otvaranje pregovora o pristupanju i virtuelno je održan samit o proširenju u Zagrebu. Da li je EU prošla test solidarnosti kada je u pitanju borba protiv pandemije? Kako će Nemačka prilagoditi svoj program i prioritete usred ove krize? Gde je u tome mesto Zapadnog Balkana?

  U razgovoru će učestvovati E. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, E. Hidajet Biščević, ambasador Republike Hrvatske u Republici Srbiji, E. Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji i Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora, CEP.

  Moderatorka panel diskusije biće Milena Lazarević, programska direktorka, Centar za evropske politike – CEP.

  Radni jezik događaja je engleski.