Od Rumunije do Finske: Daljina (ni)je bitna

  Datum: 04.07.2019
  Vreme: 10:00 - 12:00
  Mesto: EU info centar


  BEOGRAD – Koja su dostignuća rumunskog predsedavanja Savetu? Kakva je budućnost Zapadnog Balkana tokom predstojećeg finskog predsedavanja kada se uzmu u obzir prioriteti i geografski položaj Finske? Šta Srbija može da učini da ubrza svoj proces pristupanja EU u ovom periodu?

  Na ova pitanja pokušaće da odgovore Sem Fabrizi, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji, Oana-Christina Popa, ambasadorka Rumunije u Srbiji, Kimo Ledevirta, ambasador Finske u Srbiji i Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU.

  Rumunsko predsedavanje Savetu EU obeležio je period umanjene pažnje na Zapadni Balkan. Umesto toga, u ovom periodu Unija se uglavnom fokusirala na sopstvene probleme, poput izbora za Evropski parlament, Bregzit i pregovora o Višegodišnjem finansijskom okviru.

  Čini se da je Zapadni Balkan propustio priliku da iskoristi to što su tri predsedavanja u nizu bila u rukama zemalja regiona. Imajući u vidu da će u narednih šest meseci EU verovatno ostati usredsređena na sopstvene probleme, kao i na činjenicu da će sada daleka zemlja preuzeti kormilo EU, ostaje da se vidi kako region može najbolje da iskoristi ovaj šestomesečni period.

  Panel diskusiju organizuje Centar za evropske politike.