Od Soluna do Sofije i dalje: Kretanje ka verodostojnom evropskom proširenju na Zapadni Balkan?

  Datum: 06.06.2018
  Vreme: 09:00 - 17:00


  RIM – Petnaest godina od održavanja Samita u Solunu koji je nedvosmisleno potvrdio perspektivu članstva za države Zapadnog Balkana, održan je novi Samit EU-Zapadni Balkan, ovaj put u Sofiji. Nova strategija „Verodostojna perspektiva proširenja i pojačano angažovanje EU na Zapadnom Balkanu“, koju je Komisija objavila u februaru 2018. godine, postavlja put za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Albaniju kako bi pristupile Uniji do 2025.

  Ovo će biti glavna tema međunarodne konferencije koju organizuje Italijanski Institut za međunarodne poslove (Istituto Affari Internazionali (IAI)) u saradnji sa generalnim direktoratom Evropske komisije za susedstvo i politiku proširenja i Evropskim fondom za Balkan.

  Kako se EU još uvek bori sa nizom internih i eksternih izazova (od upravljanja evrozonom do upravljanja migracijama), neki veruju da još nije vreme za ulaganje masovnog političkog kapitala u ponovno pokretanje procesa proširenja. Ipak od 2015. godine igrači EU su se postepeno ponovo probudili kada se radi o strateškom značaju država Zapadnog Balkana, ali bez ojačane i vidljive posvećenosti EU, ove države bi mogle još jednom da zalutaju, navodi se.

  Konferencija koja će se održati u Rimu 6. juna, okuplja neke od istaknutih stručnjaka za ovu oblast, kroz tri panela.

  Na prvom panelu pod nazivom “Strategija Komisije za Balkan, kretanje ka verodostojnoj integraciji” neki od govornika su Mirjam Feran (Evropska komsija), Srđan Majstorović (Centar za evropske politike i član BiEPAG), Armando Baruko (Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije). Panelom će moderirati Natali Toči iz Instituta za međunarodne poslove.

  Na preostala dva panela koja će se baviti temama kao što su politizacija procesa pridruživanja i prepravka demokratije kako bi se stalo na put institucionalnoj krhkosti, govoriće Marko Kmezić profesor Univerziteta u Gracu i član BiEPAG, Mikele Đakomeli – Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodnje saradnje Italije, kao i Tobijas Flesenkemper – Evropski institute CIFE. Poslednjim panelom moderiraće Igor Bandović iz Evropskog fonda za Balkan, a govornici su i Dane Taleski, spoljnopolitički savetnik premijera Makedonije, Ardian Hačkaj – Institut za saradnju i razvoj – CDI iz Albanije i Jovana Marović – Politikon.

  Događaj će zatvoriti šefica predstavništva Evropske komisije u Italiji, Beatris Kovasi.

  Očekivani uticaj događaja je unapređenje razumevanja strateških dobitaka koje će EU i države Zapadnog Balkana dobiti pomoću preusmeravanja na reformu i saradnju.