Onlajn predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

  Logo koalicija prEUgovor; Foto: PrEUgovor

  Datum: 10.06.2020
  Vreme: 11:00 - 12:30


  Koalicija prEUgovor predstavlja najnoviji Alarm – nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u pogledu političkih kriterijuma i sprovođenja politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

  Izveštaj nedvosmisleno ukazuje da je vanredno stanje, uvedeno zbog pandemije COVID-19, ogolilo odsustvo reformi u poglavljima 23 i 24, nefunkcionisanje institucija, kao i tendenciju ukidanja podele i ravnoteže vlasti. I inače ugrožena prava i slobode, poput prava građana na slobodu i bezbednost, izbornih prava, slobode medija ili prava migranata, tokom ovog perioda su pretrpela ozbiljan udar. Čak je i sama opredeljenost Srbije za evropske integracije dovedena u pitanje. Ovakvo alarmantno stanje ukazuje na neophodnost reakcije domaće javnosti i relevantnih međunarodnih institucija.

  Na konferenciji će o ovim temama govoriti:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Miroslava Jelačić Kojić, Grupa 484
  • Branko Čečen, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije

  Diskusiju moderira: Danica Vučenić, novinarka

  Prisustvo na konferenciji potrebno je potvrditi najkasnije do utorka 9. juna, elektronskom poštom na adresu info@preugovor.org. Nakon potvrde prisustva, mejlom ćemo Vam proslediti link ka događaju i uputstvo kako da mu pristupite.