Promocija knjige “Kada su se voleli Srbi i Albanci”

  Evropski pokret u Srbiji

  Datum: 31.01.2020
  Vreme: 12:00 - 13:00
  Mesto: Medija centar


  Evropski pokret u Srbiji organizuje promociju knjige “Kada su se voleli Srbi i Albanci”, koja će se održati 31. januara 2020. godine, u Medija centru (Terazije 3, Beograd), sa početkom u 12 časova.

  Knjiga „Kako su se voleli Srbi i Albanci“ nastala je u okviru jedne od aktivnosti projekta (Ka politici srpsko-albanskog prijateljstva), uz podršku Evropskog fonda za Balkan. Cilj ove publikacije bio je da podseti na neke od onih mnogobrojnih lepih priča o ljubavi i prijateljstvu između Srba i Albanaca od starih vremena do danas.

  Knjiga je objavljena 28. decembra 2019. godine, kao dodatak dnevnom listu Danas, i izazva je veliku pažnju čitalaca i medija. Izdanje na albanskom jeziku izaći će u nedelju, 2. februara, uz Koha Ditore.

  Događaj se organizuje u okviru projekta Demokratizacija i pomirenje na Zapadnom Balkanu koji sprovode Evropski pokret u Srbiji, Njujorški Univerzitet u Tirani (Albanija), Institut za Centralno-istočnu i Balkansku Evropu (Italija), Univerzitet u Dubrovniku (Hrvatska) i Škola za nauku i tehnologiju Univerziteta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), uz podršku Evropske komisije (grant za podršku Žan Mone aktivnostima u okviru Erazmus + programa). Projekt je omogućio stvaranje konzorcijuma visokoškolskih institucija, organizacija civilnog društva i istraživačkih organizacija i ima za cilj da se bavi pitanjem pomirenja na Zapadnom Balkanu.

  Promociju će otvoriti Jelica Minić, potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji i Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, a u diskusiji će učestvovati autori knjige Aleksandar Pavlović, naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, Fahri Musliu, novinar i publicista i Srđan Atanasovski, naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU.