Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU

  Datum: 10.06.2019
  Vreme: 10:00 - 16:00
  Mesto: Narodna skupština Republike Srbije


  BEOGRAD – Povodom objavljivanja novog izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji održaće sedmu plenarnu sednicu u ponedeljak, 10 juna.
  Pored samog izveštaja, glavni fokus sednice će biti i na izazovima koji se odnose na borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i drugih tema iz Poglavlja 24, kao i pregovori Beograda i Prištine.
  Na sednici će učestvovati, pored članova radnih grupa Nacionalnog konventa, i predstavnici Vlade, Pregovaračkog tima, diplomatskog kora, donatorske zajednice i medija.
  Uvodne reči daće Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.
  Na temu novog izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije govoriće Nora Hajrinen, šefica političkog sektora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Radica Nusdorfer, šefica sektora za evropske integracije Delegacije Evropske unije u
  Republici Srbiji, 
  Sonja Licht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, i Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.
  Nakon toga će uslediti razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i panel Pravda, sloboda i bezbednost, na kojem će učestvovati Zoran Lazarov iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja tužilaca Srbije, Milica Vojinović iz KRIK i Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.
  Na temu borbe protiv korupcije govoriće Nela Kuburović ministarka pravde, Slobodan Georgijev iz BIRN Srbije, i Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija i koordinatro Radne grupe NKEU za poglavlje 5.