Srbija posle koronavirusa: Kako štitimo javna dobra?

  Evropski pokret u Srbiji

  Datum: 26.06.2020
  Vreme: 11:00 - 12:30
  Mesto: Kongresni centar ENVOY


  Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert organizuju drugu konferenciju iz serije “Srbija posle koronavirusa“ pod nazivom Kako štitimo javna dobra?, u petak, 26. jun 2020. godine, sa početkom u 11 časova u sali Salvador Dali Kongreskog centra Envoj (Gospodar Jevremova 47, Beograd).

  Pandemija COVID-19, pored ostalog, stavila je na probu sposobnost društva da brine o javnom dobru. Izazov je sveobuhvatan i prevazilazi javno zdravstvo (očigledno javno dobro) i ima uticaj i na javne politike, privatnost, slobodu štampe, dobro upravljanje, pristup tržištu, bezbednost i mnoga druga javna dobra.

  Imajući u vidu endemske manjkavosti u pravnim sistemima, u tradiciji, u stanju ljudskog kapitala i kvalitetu upravljanja, društva na Zapadnom Balkanu su u velikoj opasnosti da na duže vreme budu neuspešna kada je reč o javnom dobru, što bi, u važnim oblastima, za posledicu imalo veliko kašnjenje u procesu evropskih integracija.

  Cilj debate je da prikaže koncept javnog dobra i odgovornosti svih društvenih aktera za očuvanje javnog dobra.

  Konferenciju će otvoriti dr Maks Brendle, direktor Regionalne kancelarije za Srbiju i Crnu Goru u Fondaciji Fridrih Ebert i dr Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji. U razgovoru učestvuju Aleksandar Kovačević, viši gostujući član, Oksford institut za energetske studije i član Foruma za međunarodne odnose EPuS-a, Aleksandar Macura, programski direktor RES fondacije, Vjeran Piršić, predsednik EkoKvarner, Hrvatska i Ksenija Petovar, sociološkinja i specijalistkinja za urbano planiranje.

  Diskusiju će moderirati Zvezdana Kovač, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.