Srbija posle koronavirusa: Vladavina prava i pitanje ljudskih prava

  Evropski pokret u Srbiji

  Datum: 26.05.2020
  Vreme: 11:00 - 12:00


  Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert organizuju prvu u seriji onlajn konferencija “Srbija posle koronavirusa“ pod nazivom “Vladavina prava i pitanje ljudskih prava”, u utorak, 26. maja, sa početkom u 11 časova putem platforme Zoom.

  “Vladavina prava i poštovanje postojećih standarda ljudskih prava, kao i promovisanja pravednog i održivog oporavka, ključni su odgovor na posledice pandemije COVID-19. Zaštita ljudskih prava i demokratski sistem vlasti, kao njihov jedini garant bili su na udaru neliberalnih snaga i ranije. Pandemija je, međutim, postala katalizator tih tendencija, pružajući savršeno pokriće neliberalnim idejama i nacionalističkim tendencijama”, navodi se u pozivu na događaj.

  Konferencija će se baviti pitanjima u kakvom ćemo se svetu probuditi za šest meseci, hoće li napadi na naša ljudska prava postati nova normalnost i da li postoji mogućnost da povratimo svoja ljudska prava i dostojanstvo.

  Konferenciju će otvoriti dr Maks Brendle, direktor Regionalne kancelarije za Srbiju i Crnu Goru u Fondaciji Fridrih Ebert. Učesnici panela su Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za Evropske politike i Branka Latinović, diplomata, iz Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji. Diskusiju će moderirati Zvezdana Kovač, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.