Šta treba da se promeni u pristupu reformama u poglavljima 23 i 24?

  Datum: 13.04.2018
  Vreme: 12:00 - 14:00
  Mesto: Medija centar


  BEOGRAD – Koalicija prEUgovor predstaviće najnoviji nezavisni izveštaj o napretku u sprovođenju politika u oblastima pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24),​ kao i ocenu pristupa Vlade Srbije i Evropske unije reformama u oblasti vladavine prava.

  Konferencija će biti održana ​13. aprila 2018. godine, s početkom u 12 časova, u Medija centru u Beogradu.

  Objavljivanjem Strategije proširenja, EU je najavila moguć datum člastva Srbije u EU, kao i niz novih inicijativa za unapređenje vladavine prava i bezbednosti na Zapadnom Balkanu. Pored toga, Vlada Srbije je usvojila novi plan usaglašavanja zakonodavstva sa EU i najavila reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Glavno pitanje koje koalicija prEUgovor postavlja na ovom događaju jeste da li će predložene izmene suštinski unaprediti vladavinu prava ili je potrebno postojeći pristup pregovorima u ovoj oblasti dopuniti.

  Predlozi koalicije su zasnovani na uvidima stečenim kroz praćenje reformi u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora o članstvu Srbije u EU, a koji će biti predstavljeni u okviru polugodišnjeg Alarm izveštaja.

  Ovaj događaj prethodi objavljivanju Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u pristupanju koji će izaći 17. aprila, te predstavlja jedinstvenu priliku za zainteresovanu javnost u Srbiji da se upozna nezavisnu procenu stanja u oblasti vladavine prava. Na konferenciji će govoriti Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Zlatko Minić, Transparentnost Srbija, Branko Čečen, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Miroslava Jelačić-Kojić, Grupa 484, Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar, dok će diskusiju moderirati Milan Aleksić, Centar za primenjene evropske studije.