Stručna rasprava o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane

  Datum: 08.05.2018
  Vreme: 09:00 - 11:00
  Mesto: Savez samostalnih sindikata


  BEOGRAD – Šta znači uvođenje vojne neutralnosti u strategije? Da li je vojna neutralnost održiva? Da li su strateška dokumenta usklađena sa Spoljnom i bezbednosnom politikom EU – neka su od pitanja koja će biti razmatrana na stručnoj raspravi o nacrtima nove Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, koju organizuje Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

  Događaj bi trebalo da okupi stručnjake iz akademske zajednice i civilnog društva. Rasprava je podeljena u 3 segmenta. Prvi će biti posvećen bezbednosnim izazovima, pretnjama i rizicima, na kojima će se razmatrati ključne promene u novim strateškim dokumentima i kakve posledice će one izazvati u praksi.

  Naredni deo biće posvećen spoljnoj i bezbednosno-političkoj orijentaciji Srbije – uvođenje vojne neutralnosti u strategije i da li je ona održiva, kao i to da li su strateška dokumenta usklađena sa Spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

  Poslednji deo biće posvećen novom sistemu nacionalne bezbednosti: bez pravosuđa i nezavisnih državnih organa. Navodi se da za razliku od važeće Strategije nacionalne bezbednosti, nacrt nove ne prepoznaje profesionalnost, nepristrasnost i političku neutralnost kao načela funkcionisanja sistema nacionalne bezbednosti.