Veliko proširenje – Pouke za Zapadni Balkan

  Evropski pokret u Srbiji

  Datum: 07.05.2019
  Vreme: 11:00 - 13:30
  Mesto: Medija centar


  BEOGRAD – “Veliko proširenje – Pouke za Zapadni Balkan” međunarodna je konferencija koju organizuje Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

  Konferencija će biti posvećena važnim pitanjima društvenih i ekonomskih reformi u okviru procesa evropskih integracija i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, kao i poukama iz prethodnih proširenja za zemlje regiona. Primeri iz prakse država članica Evropske unije treba da posluže Srbiji i ostalim državama kandidatima da olakšaju i ubrzaju proces pristupanja Uniji. Deo konferencije biće posvećen novim procedurama i mehanizmima Evropske unije koji se odnose isključivo na države Zapadnog Balkana.

  Učesnicima će se u uvodnom delu obratiti šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. U debati će učestvovati: generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić, Nj.E. Oana Popa, ambasadorka Republike Rumunije u Srbiji, Nj.E. Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, Andžej Kinđuk, otpravnik poslova Ambasade Republike Poljske u Srbiji i ambasador Duško Lopandić iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

  Na konferenciji će biti predstavljeno najnovije izdanje Spoljnopolitičkih svezaka pod nazivom Rezultati „Velikog praska“ i promene u politici proširenja Evropske unije.

  Radni jezici konferencije su srpski i engleski sa obezbeđenim simultanim prevodom.