Zašto reforma službi bezbednosti treba da bude neizostavan deo pregovora za članstvo u EU?

  Datum: 04.06.2019
  Vreme: 10:00 - 12:00
  Mesto: Medija centar


  BEOGRAD – Koji su mehanizmi zarobljavanja službi bezbednosti, kako se one koriste za zarobljavanje drugih sektora i zašto taj problem zaslužuje veću pažnju u okviru evrointegracija, teme su panel diskusije koju organizuje Beogradski centar za bezbednosnu politiku u utorak, 4. juna.

  Na događaju će biti takođe pokrenuta diskusija o porukama koje možemo da naučimo na primeru zloupotrebe službi bezbednosti u Makedoniji, kao i zašto je služba bezbednosti u Crnoj Gori izmakla reformi, iako je ova država postala članica NATO i napreduje u pregovorima za članstvo u EU.

  Takođe, na događaju će biti reči i o tome da li bi izrada posebnih izveštaja, poput Pribeovog izveštaja o stanju u sektorima najviše pogođenim politizacijom odgovarao i Crnoj Gori i Srbiji, kao i to koje su posledice zanemarivanja reforme službi bezbednosti u procesu evrointegracija i zašto je neophodno uvrstiti je u oblasti o kojima se pregovara i na osnovu kojih EU ocenjuje napredak zemalja regiona.

  Na ova pitanja daće odgovor Magdalena Lembovska iz Centra za evropske strategije – EUROTHINK iz Severne Makedonije, Dina Bajramspahić iz Instituta alternativa iz Crne Gore, i Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.