ZSBP i pristupanje Srbije EU: Koraci koji slede?

  Datum: 06.12.2018
  Vreme: 10:30 - 18:00


  Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) 6. decembra u Kraun Plaza hotelu organizuje treću ekspertsku konferenciju pod nazivom „Zajednička spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije EU: Koraci koji slede?“.

  Ove godine, glavni fokus konferencije biće usklađivanje Srbije sa pristupom Evropske unije temema vezanim za poglavlje 31 (zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika). Takođe, detaljno će se diskutovati problemi i izazovi koji direktno utiču na formulaciju zajedničke pozicije koja će se baviti bezbednošću i odbranom u Evropi, kao što su hibridne pretnje i sajber bezbednost.

  Uvodne govore održaće Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU i Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji.

  Konferencija će se sastojati od dve sesije. Prva će biti posvećena usklađivanju spoljne politike Srbije sa poglavljem 31, dok će se druga fokusirati na sajber bezbednost i hibridne pretnje.

  Takođe će biti održana sesija mladih lidera, na kojoj će se  sa gospođom Miščveić i bivšim šefom pregovaračkog tima za Crnu Goru Aleksandrom Andrijom Pejovićem razgovarati o procesu pristupanja EU iz unutrašnje perspektive.

  Neki od učesnika konferncije biće i Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Svetlana Jovanović, viša savetnica u Kancelariji predsednice Vlade RS, Adel Abusara iz odeljenja za demokratizaciju misije OEBS-a u Srbiji i drugi.