fbpx
European Western Balkans
Region

Dojče vele: EU sklona da zanemari diktatorske tendencije na Zapadnom Balkanu

Edi Rama, Denis Zvizdić, Aleksandar Vučić, Federika Mogerini, Duško Marković, Isa Mustafa i Zoran Zaev; Foto: Evropska unija

BON – Balkanskim državama upravljaju nacionalistički lideri koji pokazuju malo poštovanja prema vladavini prava ali dokle god čuvaju stabilnost regiona, EU je voljna da zanemari njihove propuste, piše Dojče vele (Deutsche Welle, DW).

Iako je na radost mnogih zvaničnika EU predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao Anu Brnabić, prvu ženu i prvu osobu koja se otvoreno izjasnila da je gej kao mandatara za novu vladu, „i Brisel i Beograd su svesni da će stvarna vlast ostati u rukama Vučića“, ističe DW.

Vučić je uspeo da se nametne kao „faktor stabilnosti“ na Balkanu, a sa poslednjim izborom osobe za premijera, uspeo je da „zacementira“ svoju sliku u Evropi.

O trenutnoj situaciji na Kosovu, DW piše da treba da se formira nova vlada, međutim ističe da je malo verovatno da će bivši komandant OVK – Ramuš Haradinaj biti novi premijer.

Što se Makedonije tiče, partija VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog „zbačena je“ ranije ovog meseca, ali tek nakon što su pristalice Gruevskog napale svoje političke rivale u parlamentu.

DW se osvrće i na druge države Zapadnog Balkana, za koje smatra da se suočavaju sa određenim izazovima.

Edi Rama je viđen kao osoba koja „flertuje“ sa pan-albanskim nacionalizmom, dok se za Bosnu i Hercegovinu primećuje da je „beznadežno podeljena“ između bošnjačkih, hrvatskih i srpskih lidera.

Navodi se i da EU pruža ogromnu ekonomsku i političku pomoć regionu, kako bi države regiona što pre pristupile EU, ali da je primetno da je Brisel ne pruža nikakve napore u borbi protiv „nacionalizma i diktatorski tendencija lokalnih lidera“.

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber saglasan je sa ovim, i za DW kaže da se EU uzdržava od kritikovanja moćnika, sve dok su „retorički posvećeni reformama i pristupanju EU“.

Jedni razlog ovome vide u time što je EU bila preokupirana sopstvenim problemima u poslednje vreme, dok drugi smatraju da mnoge članice nisu zainteresovanje za pristupanje Zapadnog Balkana EU.

Sociološkinja i bivša ambasadorka Vesna Pešić ovu situaciju vidi drugačije. Ona smatra da se EU trudi da ne „naljuti Vučića“ i okrene ga Rusiji, i dodaje da je situacija u kojoj se prioritet daje stabilnosti umesto demokratiji – velika sramota EU.

Biber zaključuje da „što su autokrate duže na vlasti, to su više ukorenjene u vladajuću strukturu, te promene vlade kroz redovnu demokratsku proceduru postaju izazov“, piše DW.

Povezani članci

Kocijančič: Zapadni Balkan prioritet za EU

EWB

Peterle upozorava na značaj Piranskog zaliva

EWB

Bregu: Zapadni Balkan bez rominga od 1. jula – korak ka snižavanju cena rominga sa EU

EWB