fbpx
European Western Balkans
Društvo

Dojče vele: Oštra rasprava predstavnika Zapadnog Balkana u Institutu Aspen

Sastanak radne grupe Aspen Instituta; Foto: Ministarsto evropskih poslova Crne Gore

BERLIN – Iako je u početku delovala mirno, diskusija radne grupe za Jugoistočnu Evropu nemačkog Instituta Aspen završena je mnogobrojnim neslaganjima, izvestio je Dojče vele.

Radna grupa sastala se na dan odluke Kosova da uvede carine od 100% na robu iz Srbije i Bosna i Hercegovine. Ovaj potez usledio je nakon neuspeha kosovske kandidature za članstvo u Interpolu i optužbi o necarinskim barijerama na robu ove zemlje koju sprovode Srbija i BiH.

Predstavnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova zadužen za Zapadni Balkan Kristijan Helbah, aludirajući na Kosovo i Srbiju, otvoreno je kritikovao nedostatak kompromisa u regionu.

Prema Helbahu, razgovor o razmeni teritorija troši energiju za suočavanje sa stvarnim smetnjama sporazumu. Dodao je da je ovaj predlog manje ili više složno odbačen od strane međunarodne zajednice.

Helbah je takođe pozvao sve države regiona da počnu sa slanjem uspešnih priča. Bez njih, biće veoma teško ubediti države članice da je nova runda proširenja neophodna.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević potom je izrazila nezadovoljstvo činjenicom da je Helbah propustio da osudi odluku Kosova da podigne carine, naglašava Dojče vele. Zamenik ministra za evropske integracije Kosova Lirak Čelaj odgovorio je tvrdnjom da Srbija i BiH rade sve što je u njihovoj moći kako bi omele izvoz iz njegove zemlje.

Zamenik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić optužio je Kosovo za započinjanje carinskog rata, dok je njegov albanski kolega Gent Čakaj stao u odbranu Kosova.

„Kad je u pitanju pristupanje EU, za Crnu Goru je posebno značajno poštovanje principa napredovanja u skladu sa individualnim rezultatima i zaslugama. Sa druge strane, mi smo veoma posvećeni razvijanju dobrosusjedskih odnosa, regionalnoj stabilnosti i međusobnoj saradnji, koji su veoma važni za integraciju Crne Gore i Zapadnog Balkana u EU, ali i za jačanje Evrope“, poručio je glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Drljević.

Na marginama događaja moglo se čuti da Berlin ne odobrava odluku Kosova. Međusobno razumevanje nije postignuto, a 2025. kao potencijalni datum za proširenje nije bila ni pomenuta, zaključio je Dojče vele.

Povezani članci

Ažuriran spisak zemalja čiji građani mogu da putuju u EU, Srbija opet nije na njemu

EWB

Kostić: Potreban je novi dijalog, do sada nije bilo tolerancije

EWB

Vlast četiri puta zastupljenija od opozicije na internet portalima

EWB