fbpx
European Western Balkans
Video

Dokumentarni film „Dug put u Evropu“ u petak u 21h na N1

BEOGRAD – Prvi dokumentarni film o procesu evropskih integracija Srbije “Dug put u Evropu” u produkciji portala European Western Balkans kompanije Panorama Film, biće premijerno emitovan u petak u 21h na televiziji N1.

Proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji traje više od dve decenije. Ipak, Srbija nije uspela da se konsoliduje kao demokratska država, a formalni pregovori o članstvu nisu ni blizu kraja. I sama EU u koju se Srbija zaputila nije ista kao pre dvadeset godina.

Izlazak iz izolacije i ratova devedestih, suočavanje sa prošlošću i ratnim zločinima, dugogodišnja tranzicija, ekonomske i političke krize – sve to stajalo je na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Pitanje Kosova i dramtični pad demokratije u poslednjih nekoliko godina, udaljile su Srbiju od evropske ideje više nego ikada. Međutim, ne odustaje Srbija ni danas. Poručuje i Brisel da je članstvo i dalje tu, ali da je potrebno sačekati još samo malo. Za vlast u Srbiji to, svakako, nije problem – čekaće koliko treba, jer joj se u tu Evropu i ovako ne žuri.

Dokumentarac pokriva period od petooktobarskih promena 2000. godine, preko ubistva premijera Zorana Đinđića, sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ukidanja viznog režima sa EU, sve do početka, a potom i trenutnog zastoja u preogovorima o članstvu  Za film su govorili brojni neposredni učesnici ovog procesa, uključujući bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i bivše potpredsednike Vlade Srbije Božidara Đelića i Suzanu Grubješić.

Film su podržali Ambasada Kraljevine Švedske i Beogradska otvorena škola, kao i Evropski fond za Balkan.

Povezani članci

EWB SCREENING / Filip Ejdus: Bajden će prepustiti Nemačkoj vođstvo na Zapadnom Balkanu

EWB SCREENING

[VIDEO] Paket mera za unapređenje rada parlamenta – na šta Maja Gojković misli?

EWB

[BSF] [EWB] Da li će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata za članstvo u EU 2019. godine?

EWB